Calculator salarii 2020: Cum se calculează salariul net, salariul brut și contribuțiile sociale în acest an

Salariul minim brut pe economie a crescut, începând cu prima zi a acestui an, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. Creșterea se aplică, însă, doar nivelului de bază al salariului minim pe economie, în timp ce salariații din domeniul construcțiilor sau cei cu studii superioare nu beneficiază de creșteri ale salariilor minime brute aflate în vigoare în prezent. 

În cadrul articolului de astăzi va fi prezentată modalitatea de calcul a salariului brut și net pentru cele trei praguri prevăzute în legislație. La final vă puteți estima propriul salariu, precum și nivelul contribuțiilor sociale aferente, utilizând calculatorul disponibil în această pagină.

Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul minim pe economie a crescut de la 2.080 de lei, până la nivelul de 2.230 de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 150 de lei brut, respectiv 83 de lei net față de nivelul plătit până în luna decembrie 2019. 

De această creștere beneficiază toți angajații din economie plătiți cu salariul minim brut, mai puțin următoarele două categorii de salariați:

  • persoanele cu studii superioare cu cel puțin un an de vechime și care lucrează în domeniul în care s-au specializat; 
  • salariații din domeniul construcțiilor.

În cazul acestora se păstrează nivelul salariilor minime pe economie aflate în vigoare și în 2019, respectiv:

  • 2.350 de lei în cazul persoanelor încadrate pe posturi ce necesită studii superioare;
  • 3.000 de lei în cazul angajaților din domeniul construcțiilor

Iată cum se calculează nivelul contribuțiilor sociale pentru aceste praguri salariale:

1. Estimarea salariului net

Pentru a estima salariul net aferent celor trei praguri salariale prezentate anterior, va trebui să calculăm nivelul contribuțiilor sociale datorate de angajat, precum și nivelul impozitului pe venituri aferent. După ce aceste rețineri vor fi operate, vom putea estima nivelul salariului minim net corespunzător salariaților plătiți cu minimul pe economie în aceste trei scenarii.

Salariul minim 2020 contribuții sociale

a. Contribuția socială la sănătate (CASS)

Contribuția socială la sănătate (CASS) este de 10% din nivelul salariului brut, cu excepția salariaților din domeniul construcțiilor. În acest caz, CASS va fi de 0%.

b. Contribuția socială la pensii (CAS)

La fel ca și în cazul anterior, angajații din domeniul construcțiilor beneficiază de condiții speciale. Astfel, nivelul de bază al contribuțiilor sociale la pensii (CAS) este de 25% și se aplică la nivelul salariului brut. Totuși, angajații din domeniul construcțiilor beneficiază de o reducere a CAS-ului la doar 21,25%.

c. Deducerea personală

Salariații beneficiază, în anumite condiții, de dreptul de a-și deduce o parte a salariului încasat, înainte de aplicarea impozitului pe veniturile salariale.

Deducerea personală este calculată în funcție de două variabile:

  • nivelul efectiv al salariului brut încasat de angajat, dar nu mai mult de 3.600 de lei;
  • numărul persoanelor aflate în întreținere.

Cu cât salariul brut este mai mic, iar numărul persoanelor în întreținere este mai mare, angajatul are dreptul să-și deducă o parte mai mare a veniturilor sale salariale, încasând, în acest fel, un salariu net mai mare.

d. Impozitul pe veniturile salariale

După reținerea contribuțiilor sociale și aplicarea deducerii personale, se va calcula impozitul pe veniturile salariale.

Astfel, impozitul pe salarii este de 10% din nivelul salariului brut, mai puțin CAS, CASS și deducerea personală. În cazul muncitorilor din construcții, impozitul pe venituri este de 0%.

2. Alte costuri ale angajatorului

Angajatorul este obligat, conform prevederilor legale, să calculeze, să rețină și să plătească la bugetul de stat contribuțiile sociale și impozitul pe veniturile salariale prezentate anterior. Totuși, acestea nu sunt singurele costuri pe care o firmă le plătește pentru un salariat.

Contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM)

Pe lângă salariul brut, un angajator va calcula și va plăti la bugetul de stat și o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de 2,25%. În cazul angajaților din domeniul construcțiilor, aceasta este de doar 0,3375% din valoarea salariului brut în cauză.

Salariul minim 2020 contribuția asiguratorie pentru muncă

Prin urmare, raportându-ne la cele trei praguri salariale prezentate în cadrul acestui articol, putem spune că o firmă va avea următoarele costuri totale cu forța de muncă:

  • 2.280 de lei în cazul salariului minim brut pe economie;
  • 2.403 lei în cazul angajaților cu studii superioare;
  • 3.010 lei în cazul angajaților din domeniul construcțiilor.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This