Calculează dimensiunea economică a fermei agricole și află ce fonduri poți accesa pentru ferma ta

Dimensiunea economică a fermei agricole reprezintă principalul criteriu în funcție de care agricultorii pot primi finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Prin urmare, persoanele interesate de lansarea unor afaceri agricole sau de dezvoltarea celor existente trebuie să calculeze un așa numit Standard Output (indicator economic de mărime a exploatației) ce este stabilit în funcție de culturile agricole și numărul de animale din fermă.

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) stabilește drept principal criteriu de atribuire a finanțărilor nerambursabile pentru agricultură mărimea exploatației agricole. Acest indicator este regăsit în cadrul ghidului solicitantului și a celorlalte documente oficiale ale AFIR sub denumirea de Standard Output (SO) și reprezintă o modalitate de estimare a dimensiunii exploatațiilor agricole în funcție de:

 • numărul de hectare lucrate în cadrul fermei;
 • tipul culturilor înființate;
 • numărul de animale sau păsări existente în fermă;
 • speciile de animale sau păsări.

Dimensiunea exoploatației agricole: Fonduri europene disponibile

Prin intermediul PNDR, fermierii pot obține fonduri nerambursabile prin intermediul a trei programe de finanțare din fonduri europene:

Unul dintre principalele criterii de eligibilitate în cadrul acestor trei linii de finanțare îl reprezintă tocmai dimensiunea economică a fermei agricole:

 • fermele de mici dimensiuni pot încasa un sprijin de 15.000 de euro;
 • tinerii fermieri sunt sprijiniți pentru a prelua conducerea unei exploatații agricole cu sume de 40.000 de euro sau 50.000 de euro. Investițiile făcute pentru procesare alimentară sau agricultură ecololgică vor spori finanțarea nerambursabilă cu încă 20.000 de euro;
 • investițiile mari din agricultură pot ajunge până la 2,5 milioane de euro, însă de această dată este necesară și o contribuție proprie a beneficiarilor.

Dimensiunea economică a fermei vegetale

Fermierii care cultivă cereale, legume, plante tehnice, dar și cei care înființează livezi își calculează dimensiunea exploatației agricole în funcție de culturile înființate în fermă și de numărul de hectare lucrate. Dimensiunea economică a fermei agricole este direct dependentă de aceste două unități de măsură.

Iată câteva exemple:

 • un hectar cultivat cu grâu asigură o dimensiune economică a fermei de 614,09 SO;
 • un hectar cultivat cu legume în câmp are o dimensiune economică de 6.196,49 SO;
 • o livadă de nuci înființată pe un hectar asigură o dimensiune economică a fermei de 1.754,40 SO.

Dimensiunea economică a fermei zootehnice

În cadrul fermelor zootehnice se păstrează modalitatea de calcul a dimensiunii exploatației agricole, însă în acest caz se ține cont de numărul de animale sau păsări și speciile deținute.

Iată câteva exemple:

 • o sută de găini ouătoare asigură o dimensiune economică a fermei de 2.156,00 SO;
 • o vacă crescută în exploatație pentru lapte are 1.200,46 SO;
 • o fermă de porci asigură o dimensiune economică a eploatației agricole de 388,08 SO pentru fiecare animal.

Evident, fermele mixte în care este îmbinată cultura cerealelor și creșterea animalelor vor calcula o dimensiune economică a fermei prin însumarea acestor valori SO.

Dimensiunea minimă a exploatației agricole pentru obținerea de fonduri europene

În funcție de dimensiunea economică a fermei agricole deținute, fermierii se încadrează pentru a primi un ajutor financiar nerambursabil printr-una dintre cele trei linii de finanțare prezentate anterior. Totuși, dimensiunea economică necesară pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate diferă de la o măsură de finanțare la alta astfel:

 • pentru a accesa fondurile destinate fermelor mici, fermierii trebuie să dețină o exploatație agricolă cuprinsă între 4.000 SO și 11.999 SO;
 • tinerii fermieri trebuie să preia conducerea unei exploatații agricole cuprinse între 12.000 SO și 50.000 de SO;
 • investițiile de bază în agricultură prin intermediul submăsurii 4.1 se pot realiza în cadrul fermelor de cel puțin 8.000 SO.

Dimensiunea exploatației agricole: Exemplu practic 

În acest exemplu vom presupune că în cadrul fermei sunt exploatate 10 de hectare de cereale (porumb) și sunt crescute 200 de păsări (găini ouătoare).

Ferma agricolă va avea un număr de: 

 • 6.418 SO pentru ferma vegetală;
 • 4.312 SO pentru ferma zootehnică.

Prin urmare, dimensiunea exploatației agricole în exemplul ales este de 10.730 de euro

În funcție de acesta, ferma este eligibilă pentru următoarele fonduri europene:

 • prin intermediul submăsurii 6.3 se poate solicita un sprijin financiar de 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor mici;
 • prin intermediul submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole, ajutorul poate depăși un milion de euro, însă în acest caz va fi necesară o contribuție proprie din partea fermierului.

Calculator dimenisune fermă

Apasă pe imaginea de mai jos și descarcă aplicația electronică pentru a extima dimensiunea economică a fermei agricole. Introdu numărul de hectare sau numărul de păsări și animale în celulele gri ale acestei aplicații și poți afla dimensiunea economică a exploatației tale. În funcție de acest criteriu te poți încadra pentru a primi ajutoare financiare nerambursabile prin intermediul PNDR.

dimensiunea economică a fermei agricole cum se calculeazăAplicație Dimensiunea exploatației agricole

Atenție! Dimensiunea economică a fermei nu reprezintă singurul criteriu de eligibilitate. Ghidul solicitantului impune în cadrul fiecărei linii de finanțare criterii suplimentare pe care solicitanții sunt obligați să le îndeplinească. Înainte de a lua decizii privind depunerea unui proiect în cadrul liniilor de finanțare prezentate anterior trebuie consultat ghidul solicitantului.

Colectarea datelor statistice necesare întocmirii planului de afaceri

Colectarea datelor statistice necesare întocmirii planului de afaceri

În cadrul planurilor de afaceri întocmite pentru a accesa diverse programe de finanțare nerambursabilă trebuie să prezentăm date statistice pentru a fundamenta mărimea pieței de desfacere, cota de piață deținută sau analiza concurenței. Pentru a oferi în cadrul...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This