Ce este și cum se calculează rata internă de rentabilitate în cadrul proiectelor de investiții

Proiectele finanțate prin intermediul fondurilor nerambursabile europene sau naționale se implementează în sectoare economice diferite și sunt caracterizate de riscuri diferite. Din aceste motive, analiza economico-financiară solicitată în cadrul planurilor de afaceri trebuie să ofere evaluatorilor instrumentele necesare pentru a evita risipa resurselor financiare publice. Astfel, pentru proiectele de investiții se vor calcula indicatori precum rata internă de rentabilitate și valoarea actualizată netă.

Rata internă de rentabilitate: definiție și formulă de calcul

Rata internă de rentabilitate este o rată de actualizare utilizată în analiza randamentului unei investiții. Analizând valorile acestui indicator în cadrul diverselor proiecte, evaluatorii vor putea aprecia eficiența investițiilor propuse spre finanțare.

Rata internă de rentabilitate reprezintă o rată de actualizare la care valoarea actualizată netă a unor fluxuri de numerar viitoare este egală cu zero.

Prin urmare, pentru a putea stabili acest indicator în cazul unei investiții, va trebui să analizăm, de asemenea, valoarea actualizată netă a fluxurilor de numerar (încasări și plăți) pe care proiectul le va genera în viitor.

Matematic, formula de calcul a valorii actualizate nete este reprezentată mai jos:

formula de calcul valoarea actualizată netă

Unde:

  • t – perioada de timp analizată, exprimată în ani;
  • CF – Cash Flow, respectiv Flux de Numerar;
  • r – rată de actualizare a fluxurilor viitoare de numerar;
  • C0 – Valoarea investiției inițiale.

După cum am menționat anterior, rata internă de rentabilitate reprezintă o rată de actualizare la care valoarea actualizată netă va fi egală cu zero. Astfel, formula de mai sus poate fi exprimată astfel:

formula calcul valoare actualizată netă zero

Prin urmare, va trebui să aflăm valoarea ratei interne de rentabilitate la care această egalitate va fi atinsă.

Cu cât rata internă de rentabilitate este mai mare, cu atât proiectul de investiții va fi mai de dorit să se întâmple, respectiv să fie finanțat.

Cu toate acestea, unele programe de finanțare din fonduri publice oferă un punctaj mai mare acelor proiecte în care a fost estimată o rată internă de rentabilitate mai scăzută.

Explicația constă în faptul că finanțatorul dorește sprijinirea acelor proiecte care nu ar putea fi realizabile în lipsa finanțării nerambursabile. Astfel, proiectele pentru care a fost determinată o rată internă de rentabilitate ridicată ar trebui să obțină surse alternative de finanțare, precum creditele bancare sau investiții private.

bruce mars 8YG31Xn4dSw unsplash scaled

Acum este mai ușor să faci proiecte pentru tine sau clienții tăi.

CONSULTANT ACCESARE FONDURI

Ai la îndemână videoclipuri explicative, planuri de afaceri implementate cu succes și instrumente pentru a te ajuta în scrierea proiectelor.

Iată câteva beneficii:

  • Elimini greșelile altor consultanți și ești mai eficient
  • Reduci timpul de lucru cu până la 80%
  • Poți dedica mai mult timp atragerii clienților 

Ce este valoarea actualizată netă

Valoarea actualizată netă reprezintă un indicator ce exprimă surplusul de capital (sau deficitul de capital, într-o ipoteză nefavorabilă) la finalul duratei de viață a investiției.

Întrucât în cadrul definiției de mai sus am făcut referire la surplus sau deficit, trebuie menționat că valoarea actualizată netă se obține scăzând valoarea investiției inițiale din suma fluxurilor de numerar viitoare actualizate.

Formula de calcul a valorii actualizate nete a fost prezentată anterior în cadrul acestui articol și poate fi detaliată astfel:

formula 3

Ce este rata de actualizare

Rata de actualizare este folosită în cadrul formulei de mai sus pentru a determina valoarea curentă a fluxurilor de numerar viitoare.

Rata de actualizare reprezintă rata rentabilității folosită pentru a converti o sumă de bani, care trebuie plătită sau primită în viitor, în valoarea ei actualizată (sau prezentă). Teoretic, această rată de actualizare trebuie sa reflecte costul de oportunitate al capitalului.

Exemplu practic pentru calcularea ratei interne de rentabilitate

Pentru a estima valoarea actualizată netă și rata internă de rentabilitate în cadrul unui proiect de investiții vom analiza următoarea situație practică:

O societate va realiza o investiție în valoare de 100.000 de lei și va genera un flux de numerar pozitiv pe întreaga perioadă de timp analizată, după cum se poate observa în tabelul de mai jos:

calculare rata internă de rentabilitate

Pentru valorile prezentate în tabel, rata internă de rentabilitate este de 16%.

Dacă vom folosi această rată de actualizare, atunci valoarea actualizată netă a investiției va fi egală cu zero.

Calculează și tu indicatori financiari pentru proiectul tău de investiții

Macheta utilizată în acest exemplu practic este disponibilă pentru descărcare de aici. Membrii Academiei de Finanțare, singura platformă educațională dedicată pregătirii antreprenorilor pentru accesarea fondurilor europene și naționale nerambursabile, pot urmări felul în care rata internă de rentabilitate este estimată în cadrul unor proiecte reale de investiții.

Află ce este și cum se calculează pragul de rentabilitate, un alt indicator analizat în cazul proiectelor de investiții.

PNRR Energie

PNRR Energie

PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de...

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare...

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This