Cele mai bune surse de informare pentru accesarea fondurilor nerambursabile

Indiferent că îți pregătești singur propriul proiect sau doar vrei să citești mai multe informații despre accesarea fondurilor nerambursabile alocate anual în România, ai nevoie de surse de informare sigure, clare și transparente. Având în vedere numeroasele programe de finanțare lansate și domeniile de activitate cărora se adresează, vom prezenta în cadrul acestui articol principalele site-uri pe care le putem urmări pentru o informare prealabilă.

Programele lansate în România, indiferent că vorbim de fonduri europene sau naționale, sunt diferite în funcție de domeniile de activitate pe care acestea le sprijină. Prin urmare, nu există o singură sursă de informare pentru toate programele de finanțare disponibile pe durata unui an, astfel că va trebui să prezentăm cele mai importante site-uri web pe care antreprenorii ar trebui să le urmărească.

Calendarul lansării programelor de finanțare

Având în vedere complexitatea programelor de finanțare lansate pe durata unui an, este foarte util să putem găsi un calendar cu perioadele din an în care programele de finanțare vor fi lansate. 

Cel mai complet calendar de acest tip este realizat și publicat lunar de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) a Regiunii Centru, aferentă județelor  Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. 

Cu toate că ADR Centru derulează anumite programe de finanțare doar la nivelul acestei regiuni, calendarul publicat lunar este valabil la nivelul întregii țări. Mai mult, acesta este împărțit în funcție de tipul solicitanților de fonduri nerambursabile:

 • instituții publice;
 • societăți comerciale;
 • organizații non-guvernamentale;
 • universități.

Calendarul este actualizat lunar și este disponibil pe pagina oficială a ADR Centru.

Unde ne putem informa despre programele naționale de finanțare

Calendarul prezentat anterior este deosebit de util pentru a identifica programele de finanțare lansate în acel moment sau planificate pentru perioada imediat următoare. Prin urmare, dacă dorim să ne informăm suplimentar va trebui să căutăm informații în plus pe site-urile oficiale ale instituțiilor care gestionează fondurile nerambursabile. 

Programele naționale de finanțare sunt gestionate de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, iar informațiile sunt publicate în secțiunea Programe pentru IMM-uri a site-ului. 

Site-ul prezintă programele de finanțare din fonduri naționale și toate documentele pe care antreprenorii trebuie să le analizeze înainte de a întocmi și depune un proiect de investiții. 

De asemenea, documentația aferentă programelor de finanțare este publicată mai întâi în dezbatere publică, urmând ca sesiunile pentru depunerea proiectelor să fie anunțate după ce această perioadă este parcursă, iar ghidul solicitantului este publicat în formă finală.

Cele mai importante programe de finanțare din fonduri naționale sunt:

 • Start-up Nation;
 • Comerț-Servicii;
 • Microindustrializare.

Unde ne putem informa despre programele europene de finanțare

Dacă în cazul programelor de finanțare există o singură instituție care gestionează fondurile nerambursabile, iar informațiile sunt publicate pe un singur site, acest lucru nu mai este valabil în cazul fondurilor europene. Acestea sunt împărțite într-un număr de șase programe operaționale și două programe complementare de finanțare, fiind gestionate de trei ministere – autorități de management pentru aceste fonduri:

 • Ministerul Fondurilor Europene;
 • Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ministerul Fondurilor Europene

Acest minister este autoritate de management pentru patru programe operaționale:

 • Programul Operațional pentru Infrastructură Mare;
 • Programul Operațional pentru Capital Uman;
 • Programul Operațional de Competitivitate;
 • Programul Operațional de Asistență Tehnică.

Informațiile despre aceste programe de finanțare și alocările de fonduri nerambursabile sunt disponibile pe site-ul oficial al ministerului.

În secțiunea aferentă fiecărui program de finanțare sunt publicate documentele și informațiile pe care antreprenorii trebuie să le cunoască pentru pregătirea și depunerea unui proiect. 

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

Acest minister este autoritate de management pentru două programe de finanțare și coordonează fondurile nerambursabile din surse europene pentru:

 • Programul Operațional Regional;
 • Programul Operațional pentru Capacitate Administrativă.

Informațiile despre cele două programe de finanțare sunt disponibile pe site-ul oficial al ministerului, însă POR dispune de un site individual de informare a potențialilor beneficiari.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Acest minister coordonează fondurile europene alocate pentru două programe complementare: 

 • Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR);
 • Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM).

Cu toate că ministerul beneficiază de un site oficial unde cele două programe sunt prezentate, totuși informațiile actualizate sunt prezentate prin intermediul a două site-ul distincte:

Investițiile în agricultură și afaceri din spațiul rural sunt coordonate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar documentația aferentă acestor fonduri este publicată pe un site dedicat PNDR.

În același timp, investițiile realizate prin intermediul POPAM sunt prezentate prin intermediul unui site propriu.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This