Cum se calculează salariile în proiectele finanțate din fonduri nerambursabile

Cheltuielile salariale reprezintă una dintre principalele cheltuieli în cadrul oricărui proiect finanțat din fonduri europene sau naționale, având în vedere că beneficiarii finanțărilor nerambursabile sunt obligați, în cele mai multe cazuri, să creeze noi locuri de muncă. În cadrul acestui articol vom analiza modalitatea de calcul a cheltuielilor salariale pentru un proiect finanțat din fonduri europene sau naționale nerambursabile.

În cadrul proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, fie europene sau naționale, locurile de muncă nou create trebuie să respecte mai multe cerințe:

 • locurile de muncă trebuie încheiate pentru o perioadă nedeterminată, chiar dacă monitorizarea investiției durează doar până la doi, trei sau cinci ani;
 • programul de lucru trebuie să fie de opt ore pe zi, astfel că nu sunt acceptate contractele de muncă cu timp parțial;
 • în cadrul planului de afaceri nu poate fi luat în calcul un salariu de încadrare mai mic decât salariul minim pe economie;
 • trebuie menținut numărul de locuri de muncă asumat cel puțin în perioada de monitorizare a investiției.

Alte modificări, precum schimbarea posturilor și a organigramei sau modificarea salariului de încadrare, pot fi aduse proiectului, însă doar cu o justificare serioasă și doar după aprobarea  venită din partea finanțatorului.

Calculator salarii fonduri europene: Salariul minim pe economie

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie este de 2.550 de lei brut și este cu 10,9% mai mare decât nivelul înregistrat în anul precedent.

Dacă defalcăm salariul minim pe ore, obținem un tariful orar  de 15,239 lei/oră. În acest caz, un program complet de lucru este de 167,333 ore/lună.

Calculator salarii fonduri europene: Cum estimăm cheltuielile cu personalul

Pentru a estima cheltuielile salariale în cadrul proiectului va trebui să ținem cont de:

 • numărul locurilor de muncă nou create în cadrul societății ca urmare a implementării proiectului;
 • funcțiile nou create în cadrul proiectului;
 • salariul de încadrare pentru fiecare funcție și pentru fiecare nou angajat.

Începând de aici, rămân de stabilit două lucruri:

 • care este salariul net al angajatului, însă acest lucru nu afectează costurile totale ale societății. Cu alte cuvinte, indiferent de salariul net, costurile firmei sunt aceleași la un nivel de 2.550 de lei al salariului brut;
 • ce alte costuri suportă firma peste cei 2.550 de lei. În acest caz vorbim de contribuția asiguratorie pentru muncă ce reprezintă o cheltuială suplimentară a angajatorului.

Calculator salarii fonduri europene: contribuțiile sociale datorate de angajat

Contribuția la sănătate (CASS) este de 10% din valoarea salariului brut. Pentru 2.080 de lei, contribuția de sănătate reprezintă 255 lei.

Apoi, contribuția socială pentru pensii (CAS) reprezintă 25% din valoarea de 2.550 de lei, adică salariatului i se vor reține suplimentar încă 638 lei.

Calculator salarii fonduri europene contributii sociale datorate de angajat

Calculator salarii fonduri europene: Contribuțiile sociale datorate de angajator

Ultimul lucru ce a rămas de calculat este contribuția suplimentară a firmei pentru acest salariu brut, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncă. Aceasta este de 2,25% din valoarea salariului brut și este plătită de către societate în plus față de cei 2.550 de lei.

Astfel, ca o concluzie, societatea va avea un cost total de 2.607 de lei în fiecare lună pentru un salariat plătit la nivelul salariului minim pe economie, indiferent dacă acesta are sau nu dreptul unei deduceri personale. 

Calculator salarii fonduri europene contributii sociale datorate de angajator

Calculator salarii fonduri europene: Care este salariul net cu deducere personală

După aplicarea celor două contribuții sociale, angajatul are dreptul, în funcție de mai multe variabile, la o deducere personală. Această deducere are rolul de a diminua suma impozabilă, făcând astfel ca salariul net să fie mai mare, fiind astfel o măsură în beneficiul angajatului. Încă o dată trebuie reamintit faptul că salariul brut nu se modifică, doar salariatul este direct interesat de acest lucru.

Totuși, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, în planul de afaceri estimăm crearea unor locuri de muncă în viitor. Efectiv, acestea vor fi create la câteva luni bune după momentul redactării planului de afaceri, astfel că nu putem cunoaște dacă viitorii angajați îndeplinesc condițiile pentru a solicita sau nu deducerea personală și nici nivelul acesteia.

Pentru salariul minim deducerea personală maximă este de 330 de lei, iar baza de impozitare este de 1.327 de lei. Din această sumă, impozitul pe veniturile salariale reprezintă 10%, iar salariul net este de 1.524 de lei.

Calculator salarii fonduri europene salariu net salariu brut contributii sociale deducere personala

Calculator salarii fonduri europene: Care este salariul net fără deducere personală

Pentru a afla salariul net fără a lua în considerare deducerea personală, este suficient să refacem calculele:

 • salariul brut este de 2.550 lei;
 • CASS este în valoare de 255 lei;
 • CAS este în valoare de 638 lei
 • baza de impozitare este 1.627lei;
 • impozitul pe venit este de 166 lei;
 • Salariul net este de 1.491 lei.

În ambele situații prezentate anterior (cu sau fără dreptul unei deduceri personale a angajatului), salariul brut nu a fost modificat, fiind în continuare 2.550 de lei, iar în cadrul proiectului asta este ceea ce contează în cele din urmă.

Calculator salarii fonduri europene salariu net salariu brut contributii sociale fara deducere personala

Calculator salarii fonduri europene: Alte observații 

În cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene sau naționale, va trebui să estimăm cheltuieli cu forța de muncă pentru fiecare an al perioadei de monitorizare a investiției. În această etapă, beneficiarul investiției nu poate reduce numărul de locuri de muncă pe care și le-a asumat la momentul depunerii cererii de finanțare și nu poate, de asemenea, să reducă salariile sub nivelul minim prevăzut în legislație. 

Astfel, atunci când autoritățile majorează salariul minim pe economie, beneficiarul finanțării nerambursabile va ajusta în creștere salariile plătite în compania sa.

bruce mars 8YG31Xn4dSw unsplash scaled

Acum este mai ușor să faci proiecte pentru tine sau clienții tăi.

CONSULTANT ACCESARE FONDURI

Ai la îndemână videoclipuri explicative, planuri de afaceri implementate cu succes și instrumente pentru a te ajuta în scrierea proiectelor.

Iată câteva beneficii:

 • Elimini greșelile altor consultanți și ești mai eficient
 • Reduci timpul de lucru cu până la 80%
 • Poți dedica mai mult timp atragerii clienților 

Te-ar putea interesa:

PNRR Energie

PNRR Energie

PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de...

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare...

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This