fbpx

Cheltuielile salariale reprezintă una dintre principalele cheltuieli în cadrul oricărui proiect finanțat din fonduri europene sau naționale, având în vedere că beneficiarii finanțărilor nerambursabile sunt obligați, în cele mai multe cazuri, să creeze noi locuri de muncă. În cadrul acestui articol vom analiza modalitatea de calcul a cheltuielilor salariale pentru un proiect finanțat din fonduri publice.

În cadrul proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, fie europene sau naționale, locurile de muncă nou create trebuie să respecte mai multe cerințe:

 • locurile de muncă trebuie încheiate pentru o perioadă nedeterminată, chiar dacă monitorizarea investiției durează doar până la doi, trei sau cinci ani;
 • programul de lucru trebuie să fie de opt ore pe zi, astfel că nu sunt acceptate contractele de muncă cu timp parțial;
 • în cadrul planului de afaceri nu poate fi luat în calcul un salariu de încadrare mai mic decât salariul minim pe economie;
 • trebuie menținut numărul de locuri de muncă asumat cel puțin în perioada de monitorizare a investiției.

Alte modificări, precum schimbarea posturilor și a organigramei sau modificarea salariului de încadrare, pot fi aduse proiectului, însă doar cu o justificare serioasă și doar după aprobarea  venită din partea finanțatorului.

(articolul continuă mai jos…)

Newsletter

Descoperă cele mai noi articole direct în emailul tău.

Salariul minim pe economie

La data la care acest articol a fost scris, salariul minim pe economie este diferențiat astfel:

 • salariu minim de bază în economie este de 2.080 de lei brut;
 • pentru posturile care necesită studii superioare, salariul minim brut este de 2.350 de lei, însă și alte condiții trebuie îndeplinite;
 • în domeniul construcțiilor, salariul minim este de 3.000 de lei brut.

Estimarea cheltuielilor salariale în cadrul proiectului

Pentru a estima cheltuielile salariale în cadrul proiectului vom utiliza următoarele ipoteze de lucru:

 • numărul locurilor de muncă nou create: 1;
 • funcția nou creată în cadrul proiectului: șofer;
 • Salariul de încadrare: 2.080 de lei brut.

Începând de aici, rămân de stabilit două lucruri:

 • care este salariul net al angajatului, însă acest lucru nu afectează costurile totale ale societății. Cu alte cuvinte, indiferent de salariul net, costurile firmei sunt aceleași la un nivel de 2.080 de lei al salariului brut;
 • ce alte costuri suportă firma peste cei 2.080 de lei. În acest caz vorbim de contribuția asiguratorie pentru muncă ce reprezintă o contribuție a angajatorului.

Modele de Planuri de Afaceri de Succes

 Proiecte reale, implementate cu succes de către specialiștii noștri.

Estimarea contribuțiilor sociale datorate de angajat

Contribuția la sănătate (CASS) este de 10% din valoarea salariului brut. Pentru 2.080 de lei, contribuția de sănătate reprezintă 208 lei.

Apoi, contribuția socială pentru pensii (CAS) reprezintă 25% din valoarea de 2.080 de lei, adică salariatului i se vor reține suplimentar încă 520 de lei. 

După aplicarea celor două contribuții sociale, angajatul are dreptul, în funcție de mai multe variabile, la o deducere personală. Această deducere are rolul de a diminua suma impozabilă, făcând astfel ca salariul net să fie mai mare, fiind astfel o măsură în beneficiul angajatului. Încă o dată trebuie reamintit faptul că salariul brut nu se modifică, doar salariatul este direct interesat de acest lucru.

Totuși, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, în planul de afaceri estimăm crearea unor locuri de muncă. Efectiv, acestea vor fi create la câteva luni bune după momentul redactării planului de afaceri, astfel că nu putem cunoaște dacă viitorii angajați îndeplinesc condițiile pentru a solicita sau nu deducerea personală și nici nivelul acesteia. 

Pentru salariul minim deducerea personală maximă este de 465 de lei, iar baza de impozitare este de 887 de lei. Din această sumă, impozitul pe veniturile salariale reprezintă 10%, iar salariul net este de 1.263 de lei.

Pentru a afla salariul net fără a lua în considerare deducerea personală, este suficient să refacem calculele:

 • salariul brut este de 2.080 lei;
 • CASS este în valoare de 208 lei;
 • CAS este în valoare de 520 lei
 • baza de impozitare este 1.352 lei;
 • impozitul pe venit este de 135 lei;
 • Salariul net este de 1.217 lei.

În ambele situații prezentate anterior (cu sau fără dreptul unei deduceri personale a angajatului), salariul brut nu a fost modificat, fiind în continuare 2.080 de lei, iar în cadrul proiectului asta este ceea ce contează în cele din urmă.

Chestionarul inițial, unul dintre cele mai importante instrumente ale unui consultant

Fără colectarea datelor inițiale de la client, firma de consultanță nu poate redacta planul de afaceri pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Iată cum arată chestionarul de consultanță.

Estimarea contribuțiilor sociale datorate de angajator

Ultimul lucru ce a rămas de calculat este contribuția suplimentară a firmei pentru acest salariu brut, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncăAceasta este de 2,25% din valoarea salariului brut și este plătită de către societate în plus față de cei 2.080 de lei.

Astfel, ca o concluzie, societatea va avea un cost total de 2.127 de lei în fiecare lună pentru un salariat plătit la nivelul salariului minim pe economie, indiferent dacă acesta are sau nu dreptul unei deduceri personale. 

Până în acest moment am calculat cheltuielile totale cu personalul pe care firma le plătește într-o lună, acestea fiind influențate de nivelul salariului de încadrare și numărul de locuri de muncă pe care societatea le estimează ca urmare a realizării investiției. 

Într-un final, putem observa și care este costul total pentru un an al firmei în condițiile prezentate în cadrul acestei lecții, respectiv 25.524 lei. Aceasta este cheltuiala firmei pentru un singur angajat plătit cu salariul minim pe economie.

Alte observații privind calculul salariilor în cadrul proiectelor

Aplicația atașată în această pagină permite calculul cheltuielilor salariale pentru mai mulți angajați și la un nivel diferit al salariului de încadrare. 

Pentru a calcula cheltuielile salariale în alte ipoteze decât cele prezentate mai sus, este suficientă schimbarea ipotezelor de lucru în cadrul aplicației.

DESCARCĂ UN CALCULATOR DE SALARII

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.