fonduri europene agricultură 2022

Fonduri Europene Agricultura 2022

Fermierii și întreprinderile ce derulează afaceri agricole vor putea obține, în cursul anului 2022, fonduri europene pentru realizarea de investiții, precum și pentru asigurarea capitalului de lucru. Cele mai importante finanțări nerambursabile sunt oferite prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală, însă fermierii pot accesa, de asemenea, și alte fonduri nerambursabile în acest an.

Iată care sunt cele mai importante programe de finanțare care acordă fonduri europene pentru agricultură în anul 2022:

1. Programul Național de Dezvoltare Rurală sprijină investițiile agricole

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) acordă fonduri europene în 2022 pentru o gamă diversificată de afaceri agricole:

 • cultura cerealelor;
 • cultivarea legumelor în spații protejate (sere și solarii);
 • creșterea animalelor;
 • creșterea albinelor;
 • plantații de pomi și arbuști fructiferi.

Fondurile europene pot fi accesate de persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, dar și de societățile comerciale, cooperative sau forme asociative.

În funcție de specificul exploatației agricole, fermierii pot accesa următoarele fonduri europene nerambursabile în 2022:

2. Fonduri europene agricultură 2022 pentru modernizarea fermelor agricole

Prin intermediul submăsurii 4.1. Investiții în exploatații agricole, fermierii pot obține fonduri europene pentru:

 • achiziția de utilaje și echipamente agricole;
 • realizarea de construcții agricole;
 • amenajarea unor unități de procesare a produselor pe care aceștia le obțin în fermă.

De asemenea, sunt încurajate investițiile realizate în cultura ecologică, iar finanțările nerambursabile ajung la 1.500.000 de euro.

Ultima sesiune de depunere a proiectelor a fost deschisă în 25 octombrie, însă fondurile europene pentru agricultură nu au fost consumate integral pentru toate sectoarele de activitate, astfel că este posibilă prelungirea perioadei de depunere a proiectelor sau redeschiderea unei sesiuni noi pentru:

 • investiții în fermele zootehnice;
 • procesarea în fermele zootehnice a produselor obținute;
 • procesare legume și cartofi.

Bugetele  disponibile și valoarea proiectelor depuse se pot consulta în timp real pe site-ul Agenției  pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

3. Fonduri europene pentru Procesarea produselor agricole în 2022

Submăsura 4.2 Investiții pentru procesarea produselor agricole, unitățile alimentare pot obține fonduri europene pentru amenajarea, extinderea sau construcția de noi spații destinate procesării laptelui, fructelor, legumelor și a altor produse agricole primare.

Unitățile de procesare alimentară pot solicita un sprijin financiar de până la 1.500.000 de euro, decontarea fiind de până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Sesiunile deschise în prezent pentru acest tip de proiecte sutn active până la jumătatea lunii februarie 2022, iar situația în timp real poate fi consultată pe pagina AFIR.

4. Fonduri europene pentru tinerii fermieri în 2022

 

Tinerii fermieri cu vârsta de până la 40 de ani pot accesa submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri, prin intermediul căreia pot primi 50.000 de euro pentru înființarea unei exploatații agricole. De asemenea, tinerii fermieri care realizează prin intermediul proiectului investiții pentru procesare alimentară sau agricultură ecologică pot obține suplimentar 20.000 de euro, ajungând la un ajutor financiar nerambursabil de 70.000 de euro / proiect.

Ultima sesiune de depunere a proiectelor a fost deschisă la finalul anului 2021, însă măsura de finanțare va fi menținută până în 2027, conform planificării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Academia TV

5. Dezvoltarea fermelor mici cu fonduri europene în 2022

Fermele de mici dimensiuni sunt sprijinite prin intermediul submăsurii 6.3 Dezvoltarea fermelor mici cu granturi nerambursabile de 15.000 de euro / proiect.

Fondurile acoperă toate cheltuielile identificate de fermier ca fiind necesare și pot fi utilizate pentru:

 • achiziția de utilaje;
 • achiziția de terenuri;
 • achiziția de animale;
 • plata unor cheltuieli curente;
 • aprovizionarea cu motorină, îngrășăminte sau material săditor.

Pentru această linie de finanțare, fermierii nu trebuie să contribuie cu fonduri proprii pentru asigurarea cofinanțării.

Pentru accesarea acestor fonduri europene, fermierii trebuie să dețină ferme de mici dimensiuni, conform clasificării exploatațiilor agricole pe baza suprafețelor de teren lucrate, a numărului de animale din fermă sau a tipului de culturi înființate.

6. Fonduri europene pentru cooperare în agricultură în 2022

Fermierii dispuși să coopereze cu agenți economici locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare obținute în exploatațiile proprii, prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare, pot obține până la 250.000 de euro pentru investițiile planificate.

Fondurile pot fi accesate prin intermediul submăsurii 16.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală și au rolul de a asigura cooperarea fermierilor pe plan local cu unități școlare, unități sanitare, hoteluri, restaurante și instituții publice în scopul comercializării fructelor și legumelor obținute în exploatațiile proprii.

Măsura sprijină investițiile pentru:

 • realizarea unor construcții ce deservesc activitățile de procesare alimentară;
 • achiziția de utilaje și echipamente;
 • decontarea chiriilor;
 • cheltuieli de marketing pentru etichetare și ambalare.

Acest tip de finanțări pot fi accesate până la finalul lunii februarie, conform planificării AFIR.

7. Agro IMM Invest România 2022

Investițiile în activități de producție sau procesare sunt susținute, de asemenea, prin acordarea unor facilități la contractarea de credite bancare.

Astfel, fermierii și întreprinderile cu activitate în agricultură, pescuit, acvacultură şi sectorul alimentar, pot solicita garanții de stat pentru contractarea unor credite de investiții sau pentru asigurarea capitalului de lucru.

Grantul acordat acestor categorii de solicitanți include şi o componentă nerambursabilă de cel mult 10% din valoarea finanţării garantate și poate avea următoarele valori:

 • până la 345.000 euro pentru sectorul pescuitului şi acvaculturii;
 • până la 290.000 euro pentru domeniul producţiei primare de produse agricole;
 • până la 2.300.000 euro pentru sectorul alimentar.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This