Fonduri europene pentru tineri în 2022: finanțări pentru afaceri debutante

Noi fonduri europene pentru tineri vor fi disponibile în cursul anului 2022 pentru studenți, șomeri, fermieri și alți antreprenori. Patru programe de finanțare vor acorda până la 100.000 de euro / proiect pentru demararea unor noi afaceri în agricultură, producție, servicii, industrii creative sau în mediul online.

În timp ce unele programe de finanțare sunt disponibile doar tinerilor ce îndeplinesc anumite condiții de vârstă, nivel de educație sau ocupație, altele permit accesul la finanțare pe baza altor criterii de eligibilitate, tinerii având șanse egale cu ceilalți solicitanți în cadrul procesului de evaluare și selecție a proiectelor.

Iată care sunt cele mai importante programe de finanțare din fonduri europene sau naționale pe care tinerii le pot accesa în 2022:

Fonduri europene pentru tineri antreprenori

În categoria programelor de stimulare a antreprenoriatului în rândul tinerilor vom menționa două oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare:

 • Innotech Student;
 • Viitor pentru tinerii NEETs.

Deși se adresează unor categorii diferite de solicitanți, ambele programe de finanțare se derulează similar:

 • în prima etapă, organizațiile din domeniul ocupării, educației sau formării profesionale depun solicitări de finanțare pentru organizarea unor programe de pregătire antreprenorială;
 • ulterior, organizațiile selectate la finanțare recrutează tineri ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate și formează grupul țintă necesar demarării activităților;
 • tinerii selectați în cadrul grupului țintă participă la programe de instruire antreprenorială și au posibilitatea de elabora planuri de afaceri ce vor fi analizate și selectate pentru finanțare;
 • planurile de afaceri selectate vor fi finanțate cu până la 100.000 de euro;
 • tinerii ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare își vor înființa întreprinderi și vor demara implementarea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile.

Deși principalele etape amintite sunt comune ambelor programe de finanțare, vom evidenția, de asemenea, și deosebirile existente între Innotech Student și Viitor pentru tinerii NEETs.

Fonduri europene pentu tineri prin programul Innotech Student 2022

În cadrul acestui program de finanțare vor fi recrutați tinerii studenți, masteranzi sau doctoranzi care vor să înceapă afaceri cu fonduri europene nerambursabile.

În total, peste 23.000 de persoane sunt eligibile pentru participarea, în prima etapă a proiectului, la activitățile de pregătire antreprenorială.

După parcurgerea etapelor amintite anterior, se vor acorda fonduri europene pentru tineri în mod diferențiat, în funcție de numărul de noi locuri de muncă pe care aceștia sunt dispuși să și-l asume. Astfel, valoarea maximă a finanțării poate ajunge la 100.000 de euro pentru crearea a cel puțin cinci noi locuri de muncă.

Pentru derularea programului Innotech Student au fost selectate spre finanțare 68 de organizații care vor acorda fonduri europene pentru tineri. Descarcă lista organizațiilor care vor selecta în perioada următoare studenți, masteranzi și doctoranzi de aici.

Dacă vrei să accesezi astfel de fonduri europene pentru tineri, contactează organizațiile din regiunea ta și află care sunt criteriile necesare pentru înscrierea în grupul țintă.

Fiecare organizație va selecta până la 350 de studenți pentru prima etapă a proiectului, cea de formare antreprenorială. Ulterior,  dintre aceștia vor fi selectați cei care vor primi în cursul anului 2022 fonduri europene nerambursabile de până la 100.000 de euro.

Fonduri europene pentru tineri șomeri

Tinerii din categoria NEET (cei care nu au un loc de muncă și nu urmează o formă de învățământ) pot participa la cursuri de formare profesională. La finalul cursurilor ar putea primi până la 25.000 de euro pentru înființarea unor noi afaceri.

Organizațiile care gestionează aceste fonduri europene pentru tineri sunt selectate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. După semnarea contractlelor de finanțare, organizațiile vor  selecta grupului țintă și vor demara activitățile proiectului.

În cadrul proiectelor de tip Viitor pentru tinerii NEETs sunt eligibili tinerii care îndeplinesc următoarele condiții:

 • au vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani;
 • nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ, nu participă la activități de formare profesională;
 • au domiciliul sau reședința în regiunile în care se derulează proiectele;
 • sunt înregistrați în cadrul Serviciului Public de Ocupare (SPO) din cadrul Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forțelor de Muncă.

fonduri europene viitor pentru tinerii neets

Găsești AICI articolul întreg despre fonduri nerambursabile pentru tinerii din categoria Neet.

Tinerii care îndeplinesc toate condițiile menționate, dar nu sunt înregistrați în cadrul SPO vor fi sprijiniți de către administratorii schemei de minimis să fie luați în evidență.

Tinerii ale căror planuri de afaceri vor fi selectate pentru finanțare vor putea înființa:

 • societăți comerciale;
 • persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale;
 • asociații și fundații;
 • societăți cooperative.

Nu se poate acorda sprijin nerambursabil întreprinderilor ce activează în domeniul producției primare de produse agricole sau pescuitului.

Citește mai multe informații despre aceste fonduri europene pentru tineri în 2022.

Academia TV

Fonduri europene pentru tineri fermieri

Tinerii care vor să înceapă o afacere în domeniul agricol pot pregăti și depune o cerere de finanțare în cadrul submăsurii 6.1 Instalarea tinerilor fermieri din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Prin intermediul acestui program, tinerii cu vârsta sub 40 de ani pot prelua sau înființa o exploatație agricolă.  Prin intermediul cererii de finanțare vor putea solicita un grant nerambursabil în sumă de 50.000 de euro. Ajutorul poate spori dacă tânărul fermier va face agricultură ecologică sau va realiza procesarea produselor agricole pe care le obține în ferma sa.

Proiectele se pot realiza în domenii precum:

 • cultura cerealelor;
 • cultivarea legumelor în câmp sau spații protejate (sere sau solarii);
 • cultivarea ciupercilor;
 • creșterea albinelor;
 • plantații de pomi și arbuști fructiferi;
 • dreșterea animalelor.

Ultima sesiune pentru instalarea tinerilor fermieri a fost activă la finalul anului 2021, iar deschiderea unei noi sesiuni în anul 2022 ar putea fi anunțată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Programul de finanțare va continua până la finalul anului 2027, în prezent documentația necesară lansării unor noi sesiuni de finanțare fiind în procesul de consultare publică.

Start up Nation 2022: Fonduri nerambursabile pentru tineri antreprenori

Programul Start Up Nation va lansa, conform informațiilor disponibile, o nouă sesiune de finanțare în cursul anului 2022.

Astfel, antreprenorii debutanți vor putea accesa până la 200.000 de lei pentru a demara noi afaceri în domenii precum producția, serviciile, industriile creative sau IT-ul.

Bugetul anunțat pentru 2022 va permite finanțarea unui număr de aproximativ 2.600 de noi firme, fiind în continuare unul dintre cele mai importante programe de sprijin pentru noile afaceri.

Programul de finanțare nu a prevăzut niciodată în perioada în care a funcționat criterii privind vârsta solicitanților. Astfel, tinerii antreprenori pot pregăti și depune proiecte pentru obținerea celor aproximativ 40.000 de euro.

Conform informațiilor disponibile până în prezent, Start Up Nation 2022 va introduce unele cheltuieli obligatorii, precum voucherele de digitalizare.

În plus, persoanele care revin din Diaspora pentru demararea unei afaceri ar putea avea șanse mai mari la finanțare.

Procedura de implementare ar trebui lansată în dezbatere publică în perioada următoare pentru ca autoritățile să stabilească perioada în care proiectele vor putea fi depuse.

În completarea acestor programe de finanțare, tinerii antreprenori pot solicita și alte tipuri de fonduri europene și naționale:

ALTE ARTICOLE UTILE

PNRR Energie

PNRR Energie

PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de...

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare...

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This