Fonduri naționale în 2022: Ce finanțări poți accesa pentru afacerea ta în acest an

Antreprenorii pot solicita în cursul anului 2022 noi fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor proprii sau lansarea unor activități economice noi. Pe lângă Start-up Nation, cel mai mediatizat program de finanțare al ultimilor ani, în acest an întreprinderile pot accesa fonduri nerambursabile pentru industria alimentară, producția de bunuri de larg consum, industria IT sau dezvoltarea serviciilor. În cadrul acestui articol vor fi prezentate succint cele mai importante programe de finanțare pentru care antreprenorii pot depune cereri de finanțare în anul 2022. 

Bugetul de stat pentru anul 2022 a fost adoptat pe 23 decembrie în plenul Parlamentului și ulterior promultat de către președintele țării. Astfel, în cursul anului 2022 antreprenorii pot pregăti și depune cereri de finanțare pentru lansarea sau dezvoltarea unor afaceri în cadrul următoarelor programe de finanțare:

Start-up Nation 2022 – Programul va pune accent pe digitalizare 

Programul Start-up Nation a fost lansat pentru prima dată în 2017, urmând ca în perioada următoare să fie lansată cea de-a treia sesiune a programului. Spre deosebire de primele două ediții, bugetul acestui apel de proiecte este mult diminuat, fiind prevăzute doar 520 de milioane de lei (credite de angajament), ceea ce corespunde unui număr maxim de proiecte finanțate de aproximativ 2.600. Pentru comparație, cea de-a doua ediție a programului a condus la încheierea a aproximativ 10.000 de contracte de finanțare. 

Reamintim faptul că în cadrul primelor două ediții ale acestui program de finanțare beneficiarii au putut accesa până la 200.000 de lei / proiect, fără a fi necesară o cofinanțare privată pentru acoperirea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Până la publicarea noului ghid al solicitantului și al criteriilor de selecție, putem anticipa faptul că vor fi finanțate proiectele din domeniul producției de bunuri, al IT-ului și industriilor creative, precum și al serviciilor de piață. 

Bugetul de stat pentru anul 2022 prevede pentru derularea celei de-a treia ediții a programului, urmând ca accentul să fie pus pe educație, training și mentorat și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum voucherele de digitalizare.

De asemenea, este prevăzut ca cetățenii români care revin din diaspora pentru a înființa o afacere să primească punctaj suplimentar în cadrul viitoarei scheme de finanțare. 

Programul de finanțare ar putea fi intitulat, conform bugetului de stat pentru anul 2022, Start-up Tech Nation, ca urmare a accentului pus pe noi cheltuieli eligibile din sfera digitalizării și inovării.

Programul de Microindustrializare 2022

Programul de Microindustrializare 2022 va urmări, în cursul acestui an, stimularea dezvoltării IMM-urilor cu activitate de producție, în vederea impulsionarii producției interne și a lanțurilor de aprovizionare “Fabricat în România”.

Firmele cu istoric în domeniul producției vor putea accesa până la 500.000 de lei pentru dezvoltarea și modernizarea unor activități de producție alimentară și a bunurilor de larg consum. 

În cadrul acestui program de finanțare este prevăzută o contribuție proprie de cel puțin 20%, astfel că ajutorul financiar nerambursabil nu poate depăși 80% din valoarea cheltuielilor eligibile, conform bugetului de stat pentru anul 2022. 

Suma totală anunțată pentru finanțarea proiectelor în cursul anului 2022 este de este de 50 de milioane de lei, în întregime sub forma unor credite de angajament. 

Academia TV

Programul de Comerț și Servicii 2022

Prin intermediul programului de Comerț și Servicii 2022, firmele cu istoric vor putea accesa fonduri nerambursabile de până la 300.000 de lei pentru dezvoltarea activităților proprii. Sunt eligibile firmele din domeniul serviciilor de piață care pot asigura o cofinanțare privată de cel puțin 10%, urmând ca ajutorul financiar nerambursabil să acopere până la 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

Bugetul anunțat pentru anul 2022 prevede pentru finanțarea programului Comerț-Servicii credite de angajament în sumă totală de 50 de milioane de euro.

Fonduri nerambursabile pentru Femeia Antreprenor 2022

Femeile care vor să demareze afaceri în acest an, dar și cele care sunt acționare majoritare sau asociate unice în întreprinderi existente pot solicita granturi nerambursabile de până la 200.000 de lei / IMM. 

Programul de finanțare va suferi modificări față de ultimele ediții derulate, atunci când finanțarea nerambursabilă acordată permitea decontarea cheltuielilor cu participarea la târguri și conferințe de afaceri destinate femeilor antreprenor. 

Implementarea programului Femeia Antreprenor 2022 urmărește creșterea gradului de tehnologizare și digitalizare a societăților conduse de femei.

  Alte programe de finanțare pentru 2022

  Bugetul de stat pentru 2022 prevede lansarea și a altor programe de finanțare. Printre cele mai importante, putem aminti programul destinat susținerii meșteșugurilor și artizanatului, dar și schema de finanțare pentru organizarea târgului întreprinderilor mici și mijlocii.

  Până la publicarea procedurilor de implementare, mai multe informații despre aceste programe de finanțare puteți citi în cadrul acestui articol.

  Atenție!

  Aceste programe de finanțare figurează în cadrul bugetului de stat pentru anul 2022, însă Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu a publicat încă ghidurile solicitantului. Pregătirea proiectelor trebuie demarată după anunțarea condițiilor de eligibilitate oficiale.

  PNRR Energie

  PNRR Energie

  PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de...

  PNRR Valul renovării

  PNRR Valul renovării

  PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare...

  PNRR Transport sustenabil

  PNRR Transport sustenabil

  PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de...

  Grupul Facebook -Academia de Finanțare

  Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

  Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

  Pin It on Pinterest

  Share This