Granturi pentru investiții: Realizarea prognozelor și calculul RIR

Ca urmare a cererilor de clarificare primite din partea antreprenorilor, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a oferit o serie de lămuriri privind eligibilitatea cheltuielilor în cadrul măsurii 3 Granturi pentru investiții, dar și asupra realizării prognozelor economice

În cadrul ultimului seminar live organizat în cadrul platformei Academia de Finanțare am prezentat felul în care trebuie completate bugetul investiției, prognozele economice și calculul ratei interne de rentabilitate (RIR).

Întrebare: Indicatorii previzionați: venit (cifra de afaceri), profit brut, nr. angajați, flux numerar previzionat, trebuie calculați exclusiv pentru activitatea cuprinsă în codul CAEN pentru care se face investiția sau sunt previzionați pentru întreaga activitate a companiei?

Răspuns: Veniturile previzionate, respectiv cifra de afaceri previzionată, așa cum sunt prevăzute în formular, vor fi căutate automat la ANAF pentru respectarea procentelor de 50% în primii doi ani și 100% în anul trei și se referă la indicatorul cifrei de afaceri pentru întreaga activitate.

Întrebare: Care este modalitatea de îndeplinire a condiției de realizare a minimum 50% din valoarea cifrei de afaceri planificate în cadrul formularului de înscriere în primii 2 ani de durabilitate, existând două interpretări posibile și în această situație: în primii 2 ani (cumulat) să fie atinsă o cifră de afaceri reprezentând minimum 50% din suma cifrelor de afaceri planificate pentru anii N+1 și N+2 sau în primii 2 ani (cumulat) să fie atinsă o cifră de afaceri reprezentând minimum 50% din valoarea totală a veniturilor/cifrei de afaceri planificate pentru cei 3 ani de durabilitate? Iar în anul N+3 trebuie realizată diferența nerealizată în anii N+1 și N+2?

Răspuns: În primii 2 ani (cumulat) să fie atinsă o cifră de afaceri reprezentând minimum 50% din valoarea totală a veniturilor/cifrei de afaceri planificate pentru cei 3 ani de durabilitate, iar la sfârșitul anului 3 trebuie atinsă minim valoarea  totală previzionată pentru cei 3 ani de durabilitate.

Alte întrebări și răspunsuri au fost prezentate pe site-ul www.imm.gov.ro

Întocmirea bugetului, realizarea prognozelor economice, precum și calculul ratei interne de rentabilitate (RIR) au fost explicate în cadrul unui seminar live organizat de Academia de Finanțare.

Înregistrarea seminarului este disponibilă cursanților Academiei de Finanțare în secțiunea de mai jos, după logarea în cont:

Materialele prezentate în timpul seminarului pot fi descărcate de către cursanții Academiei de finanțare

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This