Înființarea unei cafenele în anul 2022 cu ajutorul fondurilor nerambursabile europene sau naționale reprezintă una dintre ideile de afaceri supusă încă restricțiilor, ca urmare a continuării pandemiei de Covid-19. Investiția inițială este relativ mică în comparație cu alte domenii de activitate, însă recuperarea acestor costuri se poate face cu dificultate, activitățile desfășurate în interior fiind încă afectate de măsurile sanitare impuse de autorități. Prin urmare, o posibilă soluție ar fi prepararea cafelei pentru consumul în exteriorul locației, iar în acest caz este esențială amplasarea cafenelei în vecinătatea unor spații de birouri sau alte zone cu trafic pietonal intens.
În cadrul acestui articol vom aminti pașii necesari pe care trebuie să îi parcurgi dacă vrei să înființezi o cafenea cu fonduri nerambursabile europene sau naționale în 2022.
Până la un punct, lansarea unei afaceri prin intermediul fondurilor nerambursabile nu diferă în niciun fel de finanțarea acesteia din fonduri proprii sau credite bancare: în toate situațiile, pentru a începe o afacere, indiferent de domeniul ales, va trebui să înregistrezi o societate comercială, să obții avizele și autorizațiile necesare și să îți faci un plan de afaceri cu privire la investiția necesară, dar și veniturile și cheltuielile pe care afacerea ta le poate genera în viitor.
Ceea ce diferă în mod substanțial este exact sursa de finanțare a afacerii: în timp ce banca este preocupată de recuperarea creditului acordat și garanțiile oferite de către antreprenor, autoritatea care oferă fonduri nerambursabile europene sau naționale urmărește și unele aspecte de ordin social, așa cum ar fi numărul de locuri de muncă nou create.
Care este investiția necesară pentru deschiderea unei cafenele?
Pentru a putea deschide o cafenea, va trebui să ții cont de specificul acestei afaceri:
Identificarea unui spațiu adecvat va fi, de departe, elementul cel mai important al acestei afaceri. Acesta va trebui să fie în apropierea sau în interiorul unui spațiu comercial, a unui spațiu de birouri sau într-o altă zonă cu trafic pietonal intens (în centrul unui oraș, în apropierea unei universități, a unei gări, stații de metrou, etc).
În funcție de specificul cafenelei, va trebui să urmărești obținerea unui spațiu mai mare sau mai mic. În cazul în care te vei orienta către servirea unor specialități to go (la pachet), atunci o suprafață de douăzeci de metri pătrați poate fi suficientă. În acest caz, investiția în amenajare și dotarea cu echipamente ar fi mult diminuată.
Iată care sunt principalele dotări fără de care cafeneaua nu va putea funcționa și pe care va trebui să le incluzi în planul tău de afaceri:
- espressor;
- râșniță de cafea;
- mașină de făcut gheață;
- blendere și aparate pentru frappe;
- frigider pentru băuturi răcoritoare;
- frigider/congelator pentru înghețată;
- vitrină frigorifică pentru mâncare și prăjituri.
În cazul în care vei lua decizia de a comercializa și produse alimentare (prăjituri sau mâncare), va trebui să adaugi proiectului tău un cod CAEN nou, iar acest aspect este prezentat pe larg în cadrul unor articole distincte.
De asemenea, pentru a rămâne în legalitate cu afacerea ta, va trebui să oferi clienților bonuri fiscale, astfel că trebuie să planifici achiziția unei case de marcat și eventual a unui laptop cu softurile aferente, inclusiv un program de gestiune a stocurilor.
Deși amenajarea spațiului și dotarea lui cu echipamente reprezintă cea mai importantă parte a investiției tale, va trebui să iei în calcul un buget pentru acoperirea cheltuielilor operaționale pentru o perioadă de cel puțin șase luni de zile. În această categorie va trebui să incluzi:
- salariile și contribuțiile sociale pentru angajații tăi;
- chiria lunară a spațiului în care îți desfășori activitatea;
- achiziția de materii prime și consumabile (cafea, lapte, frișcă, zahăr, siropuri, pahare, șervețele, etc).
După ce ai planificat investiția necesară, va trebui să iei în calcul aspectele juridice care îți vor permite să funcționezi legal.
Aspecte juridice privind deschiderea unei cafenele
Înainte de a pregăti efectiv proiectul în vederea obținerii fondurilor nerambursabile, va trebui să te preocupi de aspectele juridice ce privesc deschiderea unei cafenele.
Primul pas pe care va trebui să îl faci va fi să stabilești cu precizie care sunt activitățile economice pe care vrei să le desfășori. Spre exemplu, dacă îți propui să vinzi doar cafea și diverse sortimente de băuturi ce au în componență cafea, va trebui să înregistrezi în actul constitutiv al societății tale codul CAEN 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor
Conform clasificării activităților din economia națională, acest cod îți va permite să pregătești și să servești băuturi pentru consumul imediat în incintă. Pe lângă cafea, vei putea servi clienților tăi și sucuri de fructe.
În schimb, dacă vrei să vinzi și preparate alimentare, cum ar fi șandvișuri, produse de patiserie și cofetărie, etc va trebui să adaugi și alte coduri CAEN în actul constitutiv al societății.
Totuși, pentru a obține o finanțare nerambursabilă pentru afacerea ta va trebui să te limitezi doar la un singur cod CAEN, finanțarea mai multor activități în cadrul aceluiași proiect fiind interzisă.
După ce ai stabilit care este activitatea pe care vrei să o desfășori, va trebui să incluzi acest cod CAEN în actul constitutiv și să pregătești restul documentelor pentru înființarea unei societăți comerciale.
Pentru funcționarea unei cafenele, forma juridică recomandată este cea a unei societăți cu răspundere limitată (SRL).
Funcționarea unei cafenele va necesita angajarea de personal, iar legislația le impune acestora parcurgerea unor cursuri de igienă. De asemenea, afacerea ta poate necesita obținerea unor avize și autorizații de funcționare.
Fondurile nerambursabile optime pentru o cafenea
După ce ai stabilit care este investiția necesară și care sunt principalele aspecte juridice, va trebui să analizezi posibilitățile de finanțare pe care fondurile nerambursabile europene sau naționale le oferă.
Alegerea programului optim de finanțare se face în funcție de câteva criterii:
- vechimea firmei (afacere debutantă sau firmă cu istoric);
- amplasamentul proiectului (spațiul rural sau mediul urban);
- valoarea investiției necesare;
- procentul contribuției proprii solicitate.
Înainte de a planifica investiția, citește despre posibilitățile de finanțare din fonduri nerambursabile pe care le poți accesa în 2022. Fiecare program de finanțare are condiții diferite, în ceea ce privește valoarea ajutorului nerambursabil, contribuția proprie necesară sau caetgoriile de cheltuieli eligibile permise.
Documentația necesară pentru a înființa o cafenea cu fonduri nerambursabile
După ce ai stabilit care este programul de finanțare pe care îl vei accesa, va trebui să pregătești documentația necesară, conform ghidului solicitantului:
- planul de afaceri;
- cererea de finanțare;
- documentele suport cerute pentru proiectul tău.
Trebuie să știi faptul că planul de afaceri este un document standardizat, stabilit de finanțator în cadrul ghidului solicitantului. Cele mai importante capitole ale planului de afaceri sunt:
- veniturile pe care afacerea le generează;
- cheltuielile pe care va trebui să le susții periodic;
- concurența și clienții pentru cafeneaua ta;
- calculul indicatorilor economici și realizarea prognozelor cerute.
În cazul în care vinzi cafeaua și produsele pe bază de cafea cu un preț fix, să spunem șapte lei, atunci cifra de afaceri pe care o vei obține este dependentă direct de numărul clienților tăi. Tocmai în acest moment vei realiza importanța locației pentru cafeneaua ta.
Spre exemplu, dacă vei vinde 300 de cafele pe zi, vei obține încasări totale de 2.100 de lei, ceea ce înseamnă o cifră de afaceri lunară de 63.000 de lei.
Dacă fiecare cafea îți va aduce un câștig de 10%, după plata tuturor cheltuielilor și a impozitului datorat statului, atunci profitul tău lunar va fi de 6.300 de lei.
Așa cum am menționat și mai sus în cadrul articolului, cheltuielile operaționale privind funcționarea unei cafenele sunt:
- chiria pentru spațiul în care îți desfășori activitatea;
- materiile prime;
- salariile și contribuțiile sociale;
- utilitățile consumate;
- costurile privind întreținerea și reparațiile echipamentelor din cafenea.
Unele programe de finanțare, așa cum este cazul programului Start-up Nation 2018, decontează nu doar investiția inițială, ci îți permite să decontezi pentru o perioadă de 12 luni și următoarele cheltuieli operaționale:
- salariile și contribuțiile sociale;
- utilitățile;
- chiria.
Alte programe de finanțare îți permit să decontezi doar investiția inițială, rămânând ca toate cheltuielile operaționale să fie suportate de către antreprenor din veniturile generate de cafenea.
Depunerea proiectului pentru o cafenea
Atunci când planul de afaceri și cererea de finanțare sunt întocmite, iar celelalte documente solicitate au fost obținute, va trebui să te pregătești de depunerea proiectului și solicitarea sprijinului financiar nerambursabil.
Depunerea documentelor se face doar în format electronic, pe site-ul agenției sau ministerului care gestionează respectivul program de finanțare.
Documentele trebuie semnate și încărcate electronic în contul deschis în numele beneficiarului, în perioada în care sesiunea de depunere a proiectelor este activă.
În cazul în care ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să ne contactezi și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.