Idei de afaceri: Cum să înființezi un atelier de jucării din lemn cu fonduri nerambursabile

Piața de jucării din România înregistrează creșteri anuale puternice a cererii pentru astfel de produse. Prin urmare, oferta de jucării s-a diversificat, iar numărul producătorilor, dar și al comercianților a crescut de asemenea.  Prin urmare, anul 2022 se anunță un an foarte important și pentru piața de jucării din lemn din România, iar o astfel de afacere poate fi demarată și cu ajutorul fondurilor nerambursabile europene sau naționale .

În cursul anului 2017, piața jucăriilor din România a depășit 230 de milioane de euro, conform unui studiu de profil realizat de agenția de marketing Perceptum în prima jumătate a anului, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 44% față de 2016. Aceste cifre situează piața de jucării din România pe locul trei în regiune, după cea din Polonia și cea din Ungaria. La nivel european, piața de jucării din România reprezintă aproximativ 1,5%, iar potențialul de creștere este în continuare foarte ridicat. 

Același studiu arată faptul că segmentul cu cea mai spectaculoasă creștere în anii următori va fi cel al jucăriilor de tip Lego, însă cota acestor jucării va fi redusă din totalul pieței de profil din România. Cota dea mai mare din piață o va avea în continuare segmentul jucăriilor dinamice (zmee, moriști, cercuri hoola hoop, etc). Alte segmente interesante sunt cele pentru armele și vehiculele de jucărie, dar și jucării din lemn, alături de figurine și jucării din pluș. 

Prin urmare, se remarcă faptul că piața jucăriilor din România este una diversificată, astfel că un nou producător își poate alege nișa de piață care îi poate aduce un profit mai rapid, fără să simtă o presiune concurențială foarte ridicată. Tocmai de aceea, un atelier de producție jucării din lemn va putea fi finanțat integral din fonduri nerambursabile în anul 2022. 

Printre factorii care au determinat această evoluție a pieței jucăriilor din România, studiul amintit anterior amintește în mod special următorii factori:

 • creșterea veniturilor în rândul familiilor cu copii;
 • creșterea bugetelor pentru reclame și diversificarea canalelor de promovare, acoperind toate mediile de comunicare (internet, magazine de profil, televiziune, radio, presă scrisă, publicitate stradală);
 • lansarea mai multor personaje la modă;
 • dezvoltarea unui calendar de evenimente dedicate exclusiv copiilor (spectacole, festivaluri, concerte, etc).

Cu toate că numărul companiilor producătoare de jucării a crescut de la 262 în anul 2010 la 312 companii în 2015, concurența nu este încă foarte ridicată în comparație cu alte segmente economice. Prin urmare, intrarea pe piața producătorilor de jucării este încă facilă, iar investiția inițială diferă foarte mult în funcție de nișa de piață aleasă, dar și de volumul de activitate proiectat.

Producția de jucării poate începe, așa cum este cazul jucăriilor din lemn, al celor croșetate sau realizate din pluș, ca o activitate suplimentară, de tip hobby. Pe măsură ce aceste jucării își vor găsi un loc pe piață și își vor câștiga un renume, producția de jucării se poate transforma într-o afacere de sine stătătoare. 

Pași necesari pentru a demara o activitate de producție a jucăriilor din lemn

Accesarea fondurilor nerambursabile europene sau naționale pentru înființarea unui atelier de producție a jucăriilor este un proces în mai mulți pași:

 • stabilirea investiției inițiale;
 • identificarea programului de finanțare optim pentru nevoile proiectului;
 • înființarea societății și cunoașterea aspectelor juridice specifice acestei activități;
 • pregătirea proiectului de investiții;
 • depunerea proiectului și solicitarea ajutorului financiar nerambursabil.

Investiția necesară înființării unui atelier de jucării din lemn

Investiția necesară demarării unei astfel de afaceri depinde în mod fundamental de nișa de piață identificată. În timp ce producția de jucării croșetate poate începe cu o investiție nesemnificativă, producția de jucării din plastic necesită investiții importante în echipamente și utilaje specifice. În comparație cu acestea, producția de jucării din lemn necesită o investiție financiară medie ce poate fi susținută total sau parțial prin intermediul fondurilor nerambursabile europene sau naționale. 

La fel ca și în cazul altor afaceri de producție, un atelier pentru jucării necesită, în primul rând, asigurarea unui spațiu în care activitatea să se desfășoare. 

În cazul fondurilor europene, construcția unui spațiu pentru producția de jucării din lemn este o cheltuială eligibilă, așa cum este cazul Programului Operațional Regional. Totodată, sunt și măsuri de finanțare din fonduri europene care decontează și cheltuielile cu închirierea, precum unele măsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. 

În același timp, fondurile naționale nu decontează niciodată cheltuielile de construcție, însă sunt permise cheltuielile privind achiziționarea unor spații de producție sau cele privind închirierea acestora. 

După ce ai estimat cheltuielile privind asigurarea unui spațiu de producție (fie că este vorba de construcție, închiriere sau achiziție), va trebui să alegi echipamentele necesare pentru producția de jucării din lemn. 

Un flux complet de producție pentru jucării din lemn trebuie să conțină cel puțin următoarele echipamente:

 • circular;
 • mașină combinată de îndreptat-rindeluit;
 • mașină de găurit;
 • mașină de șlefuit cu disc și bandă;
 • exhaustor pentru colectarea în saci a rumegușului și prafului rezultat din prelucrarea lemnului în cadrul fluxului tehnologic;
 • presă;
 • mașină de sculptat;
 • pompă de vopsirea pieselor din lemn ale jucăriilor comercializate;
 • compresor pentru acționarea celorlalte utilaje din fluxul tehnologic.

Pentru a putea include în cadrul bugetului proiectului, va trebui să estimezi prețurile de achiziție pentru echipamentele de mai sus. Acest lucru se face prin solicitarea de oferte financiare din partea unor producători sau comercianți de utilaje. Prețurile alese în acest fel vor reprezenta valoarea maximă până la care finanțatorul decontează investiția ta. În cazul în care vei depăși bugetul aprobat, diferența o vei suporta din fonduri proprii.

Proiectul tău poate cuprinde și alte cheltuieli, nu doar achiziția de echipamente. Prin urmare, poți include în planul tău de afaceri și alte costuri necesare funcționării unui atelier de jucării din lemn:

 • realizarea unui site de prezentare;
 • includerea în cadrul proiectului a unui buget pentru promovare a afacerii pe internet;
 • decontarea unor costuri operaționale: salarii, contribuții sociale, utilități și chirii pentru o durată de cel mult 12 luni de la semnarea acordului de finanțare;
 • achiziția unui mijloc de transport pentru materiile prime și jucării din lemn produse.

Alegerea programului de finanțare optim pentru jucării din lemn

Nu toate programele de finanțare decontează investițiile realizate pentru crearea unor ateliere pentru producția de jucării din lemn, iar în cadrul celor în care acestea sunt posibile sunt aplicate mai multe criterii:

 • contează locul de implementare al proiectului: mediul urban sau mediul rural;
 • contează vechimea societății: firmă start-up sau firmă cu istoric;
 • contează valoarea ajutorului financiar nerambursabil;
 • contează valoarea contribuției proprii solicitate, atunci când ajutorul financiar nerambursabil nu acoperă 100% din valoarea investiției.

Totuși, cel mai important criteriu pe care trebuie să îl iei în calcul pentru identificarea programului de finanțare potrivit este codul CAEN al activității derulate, iar producția de jucării din lemn se încadrează în codul CAEN 3240 – Fabricarea jocurilor și jucăriilor.

Înființarea unei firme de producție de jucării din lemn

După ce ai ales programul de finanțare potrivit, va trebui să urmărești condițiile de eligibilitate pe care Ghidul solicitantului ți le impune. Acest document este specific fiecărui program de finanțare, astfel că îți recomandăm să înființezi firma doar după ce îți este clar ce program se potrivește cel mai bine nevoilor tale. 

Din experiență, îți putem spune că pentru a produce jucării din lemn va trebui să înființezi o societate cu răspundere limitată (SRL). Deși poți solicita fonduri nerambursabile și ca persoană fizică autorizată (PFA), un SRL îți dă posibilitatea să soliciți finanțare în cadrul mai multor programe diferite. 

Pașii, dar și documentele necesare pentru înființarea unui SRL sunt detaliați în cadrul paginii acestea de pe site-ul Oficiului Național al Registrul Comerțului (ONRC).

Începând cu 1 februarie 2017, taxele de înmatriculare percepute de ONRC au fost eliminate, astfel că înființarea unui SRL este mai ieftină ca niciodată. De asemenea, dacă dosarul tău este complet, înființarea firmei se realizează în doar trei zile. 

Atenție! În actul constitutiv sau statutul societății va trebui să specifici codul CAEN în cadrul căruia intenționezi să îți desfășori activitatea. Codul CAEN trebuie să fie înregistrat la momentul depunerii proiectului în vederea obținerii finanțării, însă autorizarea acestei activități se face doar după ce echipamentele sunt achiziționate, iar proiectul este finalizat. Cu alte cuvinte, autorizarea activității se va face doar înainte ca producția de jucării de lemn să înceapă efectiv.

O activitate de producție de jucării din lemn necesită autorizație de funcționare din partea Autorității pentru Protecția Mediului. Aceasta se va obține, de asemenea, înainte ca activitatea să înceapă efectiv. Mai mult, îți este interzis să începi activitatea înainte de a obține această autorizație de funcționare. 

Proiectul nu se consideră finalizat decât atunci când obții autorizația de funcționare, în caz contrar finanțatorul fiind obligat, conform contractului de finanțare, să îți solicite returnarea sumelor de bani încasate cu titlul de ajutor financiar nerambursabil.

Declarații pe proprie răspundere din partea responsabilului legal de proiect.

Fiind vorba de o activitate de producție de jucării din lemn, veniturile sunt obținute din vânzarea acestor produse. Cu cât fluxul tehnologic este mai complex, cu atât gama de produse a societății va fi mai diversificată, ceea ce înseamnă că societatea va avea posibilitatea de a-și ajusta produsele comercializate în funcție de cererea manifestată pe piață.

Iată câteva exemple de jucării din lemn ce pot fi obținute în cadrul unui astfel de proiect:

 • Camioane, tractorașe și alte vehicule în miniatură realizate din lemn;
 • Bucătării din lemn pentru fetițe;
 • Antemergător pentru copii;
 • Căsuță cu diverse activități;
 • Litere și cifre supradimensionate pentru învățarea alfabetului sau a cifrelor;
 • Jocuri de potrivire a diverselor forme geometrice;
 • puzzle.

Un atelier de jucării din lemn poate crea și vinde și jocuri pentru adulți, iar printre acestea cele mai populare sunt:

 • Jocuri de șah;
 • Jocuri de table;
 • Jocuri de rummy.

Un atelier de jucării din lemn generează, cu siguranță, și cheltuieli pe care trebuie să le acopere din încasările pe care le generează.

În unele cazuri, fondurile nerambursabile pot fi utilizate pentru a acoperi, cel puțin parțial, unele costuri operaționale:

 • Salarii și contribuții sociale pentru angațați;
 • Cheltuielile cu închirierea spațiului în care se desfășoară activitatea;
 • Utilitățile consumate în atelier pentru activitatea desfășurată.

Pe lângă aceste exemple, un atelier de jucării din lemn generează și alte costuri:

 • Materii prime și materiale necesare pentru producția de jucării din lemn;
 • Transportul materiei prime și a jucăriilor din lemn;
 • Cheltuielile cu întreținerea, reparațiile, asigurarea, dar și amortizarea utilajelor și echipamentelor achiziționate;
 • Cheltuielile cu terții, precum contabilitatea, promovarea online, etc.

Indicatorii economico-financiari sunt calculați pe baza prognozelor realizate pentru o perioadă de până la zece ani:

 • Bilanț prognozat;
 • Cont de profit și pierdere prognozat;
 • Cash-flow prognozat.

Depunerea proiectului și solicitarea ajutorului nerambursabil

După ce întreaga documentație este disponibilă, solicitantul sau consultantul său trebuie să pregătească proiectul pentru depunere, iar acest lucru presupune mai mulți pași:

 • Listarea tuturor documentelor menționate la punctul anterior;
 • Semnarea și eventual ștampilarea documentelor;
 • scanarea documentelor;
 • Depunerea proiectului (a documentelor care compun proiectul) în format electronic în cadrul aplicației online pe care finanțatorul o pune la dispoziția solicitanților.

Depunerea proiectului se poate realiza doar în cadrul unei sesiuni active, iar când termenul limită expiră, documentația nu mai poate fi transmisă.

Depunerea proiectului în termen nu înseamnă, în mod automat, selectarea proiectului pentru finanțare. Doar proiectele cu punctaj mare vor fi selectate pentru semnarea acordurilor de finanțare, iar atunci când este o concurență mare, vor rămâne multe proiecte fără finanțare. 

În cazul în care ai nevoie de informații suplimentare pentru pregătirea unui proiect pentru jucării din lemn, te rugăm să ne contactezi.

Mult succes!

Depunerea proiectului și solicitarea ajutorului nerambursabil

Documentația completă amintită la punctul anterior se semnează, astfel încât depunerea documentației să fie realizată în format electronic, în perioada în care sesiunea de primire a cererilor de finanțare este activă.

Fiecare program de finanțare dintre cele amintite mai sus dispune de o aplicație online proprie, iar depunerea documentației este posibilă doar după ce beneficiarul își deschide un cont de utilizator în cadrul acesteia. 

În cazul în care ai întrebări privind etapele necesare obținerii unei finanțări nerambursabile pentru un cabinet veterinar, te rugăm să ne contactezi.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This