Idei de afaceri: Cum să obții fonduri europene pentru un cort organizare evenimente

Nunta reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei persoane, iar bugetul alocat de români acestei petreceri de o singură noapte este de aproximativ 8.000 de euro. Anual, în România sunt organizate peste 100.000 căsătorii, cele mai multe dintre ele având loc în perioada de vară, în special în luna august. Ținând cont de structura demografică a României, aproape jumătate din populația țării locuind în mediul rural, se poate observa o problemă generată de lipsa locurilor adecvate pentru organizarea acestor evenimente. Prin urmare, antreprenorii interesați de această idee de afaceri pot obține, în anul 2022, fonduri nerambursabile europene sau naționale pentru achiziția unui cort organizare evenimente.

Conform unei statistici efectuate de către Institutul Național de Statistică și coordonat la nivel european de către Eurostat, în anul 2015 au fost organizate peste 107.000 de nunți în România, cele mai multe dintre ele fiind desfășurate pe durata verii, în special în luna august, ca urmare a factorului religios implicat în acest eveniment. 

Aproximativ 45% din populația țării locuiește în spațiul rural, astfel că numărul de nunți este de asemenea ridicat. Totuși, veniturile populației rurale sunt mai mici decât cele obținute de către populația urbană, astfel că și bugetul alocat pentru organizarea și desfășurarea nunții este mult mai redus. 

Pe de altă parte, în spațiul rural, numărul de săli de evenimente în care se pot organiza petreceri cu un număr atât de mare de invitați, așa cum este cazul nunților, este, de asemenea, mai mic decât cel existent la orașe. 

Prin urmare, antreprenorii care intenționează să investească sume importante de bani în crearea unor facilități pentru organizarea de evenimente în spațiul rural trebuie să țină cont de mai multe particularități: 

  • veniturile populației rurale sunt mai mici decât al populației urbane;
  • spațiile adecvate pentru organizarea de nunți și alte evenimente în spațiul rural sunt mai puțin numeroase;
  • concentrarea populației în spațiul rural este mult mai mică, comunitățile rurale având, în medie, doar câteva mii de locuitori, astfel că frecvența nunților este mult mai redusă decât la orașe.

În consecință, spațiile pentru organizarea de nunți și alte evenimente în spațiul rural trebuie să îndeplinească două condiții esențiale: să poată fi oferite spre închiriere la un tarif accesibil și să fie mobile.

Pași necesari pentru a achiziționa prin fonduri nerambursabile un cort pentru organizarea evenimentelor

Înființarea unei afaceri în domeniul organizării de nunți și evenimente poate fi realizată prin intermediul fondurilor nerambursabile europene sau naționale, iar în continuarea acestui articol o să discutăm pașii necesari pe care un antreprenor va trebui să îi facă pentru pregătirea și depunerea unui proiect.

Astfel, obținerea unei finanțări nerambursabile din fonduri europene sau naționale presupune parcurgerea următoarelor etape:

  • stabilirea investiției necesare pentru buna funcționare a unui cort organizare evenimente;
  • identificarea programului de finanțare optim pentru ideea de afaceri;
  • înregistrarea juridică a afacerii;
  • pregătirea documentației necesare obținerii unei finanțări nerambursabile;
  • depunerea proiectului și solicitarea ajutorului financiar nerambursabil.

Investiția necesară unui cort organizare evenimente

Înființarea unui cort organizare evenimente poate fi realizată prin intermediul fondurilor nerambursabile europene sau naționale, iar primul pas pe care orice antreprenor interesat de această idee de afacere ar trebui să îl facă este să stabilească valoarea investiției necesare. Acesta va fi unul dintre principalele criterii pe care le vom avea în vedere atunci când vom stabili programul optim de finanțare pentru ideea de afaceri.

Pentru a putea desfășura această activitate, principala investiție o reprezintă, în mod evident, achiziția unui cort organizare evenimente. 

Sunt numeroase societăți care execută și comercializează corturi pentru organizarea de nunți și alte evenimente, astfel că putem să extragem câteva informații relevante pentru pregătirea planului de afaceri.

Din punct de vedere constructiv, corturile pentru nunți și evenimente sunt structuri metalice de oțel sau aluminiu, acoperite cu membrană PVC, cu inserție textilă (prelată). Fiind realizate doar în cazul unor comenzi ferme, ele pot fi complet adaptate diverselor necesități, atât din punct de vedere constructiv, cât și funcțional sau estetic. 

Chiar și destinația acestora poate fi diferită, clienții putând folosi aceste corturi pentru organizarea de nunți și alte evenimente, în timp ce alți cumpărători le vor folosi pentru terenuri de sport, hale industriale, corturi de depozitare, corturi de expoziții, etc.

Ca dimensiuni, un cort pentru organizare evenimente poate asigura, practic, o suprafață nelimitată. Ele au deschideri (lățimi) cuprinse între șase și 30 de metri, în timp ce lungimea este practic nelimitată, putând adăuga în completare diverse module și secțiuni în funcție de mărimea evenimentului găzduit.  

Referindu-ne strict la întrebuințarea lor drept corturi pentru organizarea de nunți și evenimente, aceste structuri au mai multe avantaje:

  • instalare rapidă. În funcție de complexitatea structurii metalice și a suprafeței acoperite, cortul se poate instala într-un termen de la câteva ore până la câteva zile;
  • sunt structuri mobile. Organizatorul de nunți și evenimente private poate muta cortul dintr-o locație în alta cu un efort minim. Toată structura este compusă din elemente prefabricate, astfel că aceste corturi organizare evenimente se pot demonta și remonta cu ușurință;
  • au un design modular, ceea ce înseamnă că, în cazul organizării unor evenimente mai mari, se pot adăuga diverse module (elemente sau secțiuni), mărind astfel capacitatea interioară;
  • interiorul este spațios, drept urmare a faptului că aceste corturi nu au stâlpi interiori care să obtureze spațiul interior;
  • nu sunt necesare fundații pentru montarea acestor corturi pentru organizare evenimente, astfel că și remontarea unei structuri va fi mai rapidă și mai ieftină;
  • mentenanță minimă a acestor corturi, iar eventualele defecțiuni sau rupturi ale membranei se pot corecta foarte rapid și ușor, prin lipirea prin termo-sudură a rupturii.

În ceea ce privește investiția necesară pentru achiziționarea unui astfel de cort nuntă sau evenimente private, putem estima o valoare minimă de 1.000 de euro pentru aproximativ 80 de metri pătrați. Această suprafață poate asigura un spațiu suficient pentru aproximativ 50 de persoane, în funcție de aranjamentul meselor și al scaunelor. 

În funcție de acest preț, se poate estima mult mai ușor investiția necesară pentru suprafețe mai mari. 

Trebuie precizat faptul că prețul amintit anterior cuprinde doar cortul în sine, celelalte dotări nefiind incluse. Astfel, în cazul în care dorești să achiziționezi un cort nunți și alte evenimente, va trebui să cumperi separat și următoarele dotări minime necesare:

  • drapaje;
  • candelabre;
  • podea din OSB;
  • mochetă;
  • ring parchetat;
  • mese rotunde;
  • scaune;
  • veselă.

Pe lângă achiziționarea cortului și a dotărilor necesare, buna funcționare a unei afaceri presupune și crearea unui site de prezentare și stabilirea unui buget de promovare online a serviciilor de închiriere cort nunți și evenimente.

Valoarea cumulată a tuturor activelor corporale și serviciilor descrise mai sus va reprezenta valoarea maximă a proiectului pe care finanțatorul va accepta să o deconteze, astfel că prețurile trebuie identificate corect.

Alegerea programului optim de finanțare pentru corturi nunți și evenimente

Alegerea programului de finanțare potrivit se face în funcție de câteva criterii:

  • codul CAEN al activității desfășurate, în acest caz al celei de închiriere cort pentru nuntă și evenimente;
  • locul de implementare al proiectului;
  • vechimea firmei solicitante;
  • valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat;
  • valoarea contribuției proprii necesare.

Aceste criterii sunt stabilite în fiecare ghid al solicitantului, astfel că ele nu sunt niciodată identice în cazul a două programe diferite de finanțare din fonduri nerambursabile. 

Închirierea unor corturi pentru organizarea de nunți și alte evenimente se încadrează în codul CAEN 9329 Alte activități recreative și distractive n.c.a. Potrivit acestui cod CAEN, întreprinderea poate desfășura, printre altele, următoarele activități economice:

  • activități de functionare a ringurilor de dans;
  • activitățile organizatorilor de evenimente recreative sau distractive.

Înființarea societății la Oficiul Registrului Comerțului

Fondurile nerambursabile europene sau naționale nu pot fi accesate de către o persoană fizică, astfel că, imediat după identificarea programului de finanțare optim, antreprenorul trebuie să înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) o întreprindere.

Pentru a păstra șanse de finanțare sporite, se recomandă înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL). Începând cu data de 1 februarie 2017, înființarea la ONRC a unei întreprinderi este scutită de taxe, iar întregul demers durează trei zile, dacă nu sunt întârzieri sau greșeli ce trebuie corectate.

Codul CAEN amintit anterior trebuie să fie înregistrat în Actul constitutiv sau Statutul societății la data depunerii cererii de finanțare, în timp ce autorizarea efectivă a activității poate fi amânată până la data obținerii efective a ajutorului nerambursabil și demararea activității de închiriere a cortului pentru nunți și evenimente. 

Pașii necesari pentru înființarea unui SRL sunt prezentați aici, alături de documentele necesare.

Pregătirea documentației necesare pentru un cort organizare evenimente

Indiferent de programul de finanțare ales, documentația necesară este formată din:

  • plan de afaceri;
  • cerere de finanțare;
  • numeroase documente suport.

Planul de afaceri reprezintă principalul document care trebuie pregătit de către solicitant, iar structura acestuia este stabilită în mod diferit în cadrul fiecărui program de finanțare. În principal, un plan de afaceri cuprinde urătoarele secțiuni:

  • prezentarea veniturilor pe care afacerea le poate genera;
  • cheltuielile operaționale pe care firma trebuie să le acopere din încasările sale;
  • prezentarea pieței, a concurenței și a clienților potențiali;
  • prezentarea și interpretarea indicatorilor economico-financiari ai investiției realizate.

Veniturile pe care închirierea unui cort le poate asigura sunt cele aferente taxelor pentru organizarea diverselor evenimente: nunți, botezuri, petreceri aniversare, petreceri pentru firme, lansare de produse, recepții, gale, etc.

Pentru a-și spori veniturile, societatea își poate adăuga coduri CAEN pentru activități complementare sau poate încheia parteneriate cu alți furnizori de servicii pentru nunți și evenimente, precum:

  • servicii fotografice și video;
  • formații muzicale;
  • aranjamente florale;
  • servicii de catering.

Având în vedere specificul activității desfășurate, respectiv aceea de închiriere a corturilor pentru nunți și evenimente diverse, principalele cheltuieli pe care firma le va suporta sunt următoarele;

  • salarii și contribuții sociale pentru angajații formei;
  • amortizarea investiției realizate;
  • servicii externe, precum contabilitatea, promovarea afacerii, etc.

Depunerea proiectului și solicitarea ajutorului financiar nerambursabil

Proiectul, format din plan de afaceri, cerere de finanțare și documente suport, se depune în format electronic prin intermediul aplicației electronice disponibile pe site-ul oficial al finanțatorului. 

Astfel, documentele vor trebui listate, semnate și eventual ștampilate, scanate și ulterior transmise înainte de expirarea termenului limită anunțat de către finanțator. 

Doar cererile de finanțare care primesc un punctaj mare în cadrul etapei de evaluare tehnico-economică pot fi selectate pentru a semna contractul de finanțare. Implementarea planului de afaceri se poate realiza abia din acest moment, iar încasarea ajutorului nerambursabil se face, de cele mai multe ori, prin decontarea cheltuielilor deja efectuate de către beneficiar. 

Dacă ai întrebări suplimentare privind obținerea unei finanțări nerambursabile pentru un cort de nunți și evenimente, te rugăm să ne contactezi. 

Succes.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This