Idei de afaceri: Cum să obții fonduri nerambursabile pentru realitate virtuală

Proiectele de realitate virtuală devin tot mai prezente în peisajul finanțărilor din fonduri nerambursabile europene sau naționale, pe măsura dezvoltării tehnologiilor hardware și software care permit suprapunerea unei realități virtuale peste un mediu din lumea reală. Realitatea augmentată este asimilată în sfera industriilor creative, ceea ce asigură, în unele situații, o finanțare nerambursabilă de 100% a investiției într-un astfel de proiect.

Ideea de afaceri prezentată în cadrul prezentului articol a fost finanțată prin intermediul Start-up Nation 2017 și Start-up Nation 2018-2019 și poate primi fonduri europene nerambursabile și în perioada următoare.

Percepția realității este făcută de către o persoană prin cele cinci simțuri, dintre care cele mai importante sunt, în acest caz, văzul și auzul. Prin urmare, realitatea nu poate fi schimbată în mod direct de către o persoană, fără a interpune între realitate și organul de percepere (în special ochi) a unui mediu intermediar. Aceasta este rolul tehnologiei de realitate virtuală, care permite schimbarea realității și includerea în cadrul acesteia a unor obiecte virtuale pe care le putem percepe doar prin intermediul unui dispozitiv special. 

Dintr-un punct de vedere tehnic, realitatea virtuală descrie un mediu tridimensional generat de un computer cu care un utilizator interacționează. Această persoană devine, în acest fel, parte a lumii virtuale și poate manipula obiecte sau întreprinde acțiuni. 

Aplicațiile dezvoltate pe baza realității augmentate vor fi extrem de numeroase, cu beneficii enorme asupra felului în care înțelegem în prezent interacțiunea cu realitatea.

Educația va fi unul dintre domeniile care vor beneficia cel mai puternic de beneficiile aduse de această realitate virtuală. Spre exemplu, lecțiile de anatomie vor putea implica ochelari speciali, care vor permite studenților care îi poartă “să vadă” imagini din interiorul corpului uman cu sistemul circulator, mușchii sau organele interne, fără a fi nevoie să atingă cel puțin un corp uman. 

Tehnologia de realitate virtuală va fi, cu siguranță, implementată pe scară largă și în arhitectură. Spre exemplu, cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală vei putea vedea cum arată mobila pe care ți-o dorești montată în dormitorul tău, înainte de a face plata și de a o transporta acasă. 

Totodată, realitatea virtuală va fi implementată și în jocurile video, oferind un grad de realism mai mare jucătorului care se va putea implica, în acest fel, în multiplele scenarii pe care și le crează. 

Și în sfera turismului se vor face simțite efectele benefice ale acestei tehnologii: realitatea augmentată va permite unui turist să obțină informații mai ușor și într-o manieră mai interactivă despre obiectivele turistice vizitate.

Ținând cont de toate aceste lucruri, includerea acestei tehnologii de realitate augmentată în sfera proiectelor de investiții prin intermediul unor fonduri nerambursabile europene sau naționale era doar o problemă de timp. 

Etapele accesării unei finanțări nerambursabile din fonduri europene

Pentru a primi finanțare pentru un proiect de realitate virtuală, va trebui să parcurgi următorii pași: 

 • stabilirea investiției necesare unui proiect de realitate augmentată;
 • înființarea societății comerciale și rezolvarea aspectelor juridice ce privesc proiectul;
 • identificarea sursei de finanțare adecvate unui proiect de realitate augmentată;
 • pregătirea proiectului și a documentației necesare;
 • depunerea proiectului și solicitarea sprijinului financiar nerambursabil.

Stabilirea investiției necesare pentru un proiect de realitate virtuală

Finanțarea prin intermediul fondurilor nerambursabile (fie fonduri europene sau fonduri naționale) nu se rezumă doar la achiziția echipamentelor IT și a soluțiilor software care permit implementarea tehnologiei de realitate virtuală. Evident, acestea sunt extrem de importante și reprezintă cea mai mare componentă a proiectului, însă un plan de afaceri va cuprinde, pe lângă acestea, asigurarea locului de implementare pentru activitățile proiectului, realizarea unui site de prezentare pentru serviciile societății, dar și alte investiții secundare care vor fi detaliate mai jos. 

Prin urmare, primul aspect pe care orice proiect trebuie să îl asigure este locul de implementare pentru activitățile descrise în cadrul planului de afaceri. 

Programele de finanțare din fonduri nerambursabile europene sau naționale tratează în mod diferit această problemă:

 • în cele mai multe cazuri, atunci când accesezi fonduri europene, poți lua în calcul construcția unui spațiu în care să îți desfășori activitatea, însă nu poți deconta chiria pentru un spațiu deja existent. Un exemplu în acest sens este Programul Operațional Regional;
 • similar, atunci când accesezi fonduri naționale, poți cumpăra un spațiu sau poți deconta chiria unui spațiu existent, însă nu poți realiza construcții în cadrul proiectului. În acest caz, exemplul cel mai potrivit este programul Start-up Nation.

În toate situațiile, cheltuielile privind achiziția, construcția sau închirierea spațiului necesar trebuie să fie incluse în cadrul bugetului proiectului, ele urmând să fie suportate total sal parțial prin intermediul ajutorului financiar nerambursabil.

Asigurarea spațiului înseamnă, de asemenea, și achiziția de mobilier, realizarea amenajărilor interioare, achiziția de echipamente de ventilație, etc. 

După ce asigurarea spațiului de implementare a proiectului a fost realizată, următorul pas este identificarea echipamentelor și programelor software pentru serviciile de realitate augmentată:

 • imprimantă 3D;
 • sistem de filtrare pentru printare 3D;
 • echipament pentru scanarea obiectelor 3D;
 • ochelari AR pentru realitate augmentată (kit de dezvoltare și testare);
 • ochelari AR  (realitate augmentată);
 • kituri de robotică;
 • flipchart digital, având în vedere că proiectul despre care vorbim este unul educațional;
 • laptopuri pentru dotarea sălii de curs;
 • camere video;
 • soluții software pentru funcționarea optimă a echipamentelor IT (sisteme de operare, editoare de text, aplicații de calcul tabelar, antivirus, etc).

Având în vedere că proiectul de realitate virtuală descris în cadrul acestui articol este unul educațional, referindu-se la interacțiunea copiilor cu mediul virtual, o investiție aparte pe care orice antreprenor trebuie să o ia în calcul este chiar realizarea unui site de prezentare web a serviciilor oferite. Prin urmare, și includerea unui buget de promovare este la fel de importantă. 

Înființarea societății comerciale care va oferi servicii de realitate virtuală

Fondurile nerambursabile europene sau naționale nu pot fi accesate de către persoanele fizice neautorizate, prin urmare, înainte de a începe pregătirea efectivă a documentației, va trebui să te autorizezi la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Sunt posibile mai multe forme de înregistrare a activității pe care urmărești să o realizezi în perioada viitoare, pornind de la statutul de persoană fizică autorizată (PFA) și ajungând la înregistrarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL).

Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că un PFA nu are posibilitatea de a accesa la fel de multe programe de finanțare ca un SRL. Astfel, PFA-ul poate accesa Programul Național de Dezvoltare Rurală, însă niciunul dintre celelalte programe de finanțare din fonduri europene sau naționale, astfel că înregistrându-te suba această formă îți vei reduce drastic propriile șanse de finanțare.

Soluția recomandată de noi este aceea de a-ți înregistra un SRL, conform indicațiilor furnizate de ONRC pe site-ul propriu. Etapele nu sunt numeroase, taxele de înmatriculare au fost eliminate în luna februarie 2018, iar durata este redusă la doar trei zile.

Cu toate acestea, înainte de a pregăti documentația solicitată de ONRC, trebuie să stabilești care este codul CAEN al viitoarei activități economice pe care intenționezi să o desfășori. Realitatea augmentată este doar o tehnologie, astfel că nu vei identifica codul CAEN care să conțină această denumire. Prin urmare, va trebui să identifici acea activitate economică ce va fi desfășurată pe baza acestei tehnologii.

În exemplul dat în acest articol, tehnologia de realitate virtuală constituie baza organizării unor cursuri pentru copii. Prin urmare, în acest caz particular, codul CAEN potrivit este 8559 – Alte forme de învățământ  n.c.a.

Acest cod CAEN trebuie să fie înregistrat în Actul constitutiv sau în Statutul societății la momentul înmatriculării societății la ONRC, însă autorizarea activității poate fi amânată până la momentul începerii efective a activității. Pe de altă parte, această prevedere este comună tuturor proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile europene sau naționale: activitatea trebuie să fie autorizată atunci când proiectul este implementat, echipamentele sunt achiziționate și puse în funcțiune, iar personalul este angajat.

Dacă activitatea nu este autorizată la momentul începerii efective a activității, finanțatorul nu autorizează plata ultimei tranșe a ajutorului financiar nerambursabil și poate considera că proiectul nu este finalizat. Prin urmare, dacă această situație nu este corectată în termen util, finanțatorul poate chiar solicita returnarea ajutorului financiar plătit până la acel moment.

Identificarea programului de finanțare optim pentru o activitate de realitate virtuală

Această activitate poate fi finanțată prin intermediul mai multor programe de finanțare din fonduri europene sau fonduri naționale, însă nu există două programe identice. Tocmai de aceea, va trebui să identifici cu exactitate acea linie de finanțare care răspunde cât mai exact propriilor tale nevoi de finanțare, dar și specificului proiectului tău. 

Prin urmare, trebuie să îți stabilești precis răspunsul la următoarele întrebări:

 • unde se va implementa proiectul? (de obicei, pentru mediul rural există programe de finanțare diferite față de mediul urban);
 • care este ajutorul financiar maxim pe care îl soliciți? (programele oferă finanțări maxime diferite);
 • care este forma de organizare a societății tale? (cum am spus mai sus, persoanele fizice autorizate nu pot solicita la fel de multe fonduri ca un SRL);
 • ai fonduri proprii pentru a asigura cofinanțarea proiectului tău? (nu toate programele de finanțare decontează 100% investiția eligibilă).

Pregătirea documentației necesare unui proiect de realitate virtuală

Indiferent de specificul proiectului tău sau de programul de finanțare ales, documentația solicitată la momentul înregistrării cererii de finanțare este standardizată, ea cuprinzând trei categorii mari de documente:

 • planul de afaceri;
 • cererea de finanțare;
 • documente suport.

Planul de afaceri este un formular standardizat, în care capitolele și informațiile solicitate pot fi cerute într-o formă diferită, specifică fiecărui program de finanțare în parte. Cu toate acestea, un plan de afaceri urmărește următoarele aspecte importante:

 • care sunt veniturile pe care activitatea desfășurată le va obține, atunci când proiectul va fi implementat;
 • care sunt cheltuielile pe care proiectul va trebui să le acopere în activitatea operațională;
 • analiza pieței pentru produsele sau serviciile comercializate;
 • concurenții, clienții și furnizorii principali ai afacerii;
 • indicatorii economico-financiari ai proiectului.

Veniturile pe care le poate genera o afacere de realitate augmentată este condiționată de specificul proiectului. În cazul discutat în acest articol, veniturile sunt generate de încasările din taxele de participare la cursurile de robotică pentru copii.

În același timp, cheltuielile operaționale vor trebui susținute de aceste încasări, prin urmare trebuie urmărit ca societatea să obțină profit, ceea ce presupune, în mod evident, ca veniturile să depășească cheltuielile.

Principalele cheltuieli pe care această activitate de realitate augmentată le va genera sunt:

 • salariile și contribuțiile sociale pentru angajații societății;
 • chiria spațiului în care se desfășoară activitatea;
 • serviciile prestate de terți, cum ar fi, spre exemplu, contabilitatea;
 • materiile prime, consumabilele necesare în cadrul cursurilor de realitate augmentată;
 • amortizarea și întreținerea echipamentelor achiziționate.

De asemenea, în cadrul planului de afaceri finanțatorul solicită estimarea unor indicatori economico-financiari ai investiției, cu scopul de a urmări sustenabilitatea investiției finanțate din fonduri nerambursabile:

 • cash-flow prognozat;
 • bilanț prognozat;
 • cont de profit și pierdere prognozat.

Depunerea proiectului și solicitarea ajutorului financiar nerambursabil

După ce documentația este întocmită, ea va fi pregătită de către consultant în forma cerută de către finanțator. Astfel, documentele vor fi listate, semnate, scanate și apoi încărcate în format electronic pe site-ul finanțatorului.

Fiecare program de finanțare are un site diferit în cadrul căruia se va putea depune cererea de finanțare însoțită de restul documentelor cerute. Totodată, proiectul nu poate fi transmis decât în perioada în care apelul de proiecte este activ. Orice întârziere în transmiterea documentației va conduce la respingerea proiectului. 

În cazul în care ai întrebări legate de etapele parcurse de un proiect pentru finanțarea unui proiect de realitate virtuală, te rugăm să ne contactezi. 

Mult succes!

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This