Idei de afaceri: Fabrică de săpun de casă cu fonduri europene

Producția de săpun de casă nu este costisitoare: echipamentele necesare sunt simple, disponibile în orice gospodărie sau care pot fi procurate într-un termen redus și cu un efort financiar minim. În schimb, pentru a realiza o linie tehnologică mai complexă, care să producă o cantitate mai mare de săpun de casă, vor fi necesare investiții mai serioase, iar în acest caz se poate obține o finanțare nerambursabilă din fonduri europene sau naționale. 

Prin urmare, implementarea unui astfel de proiect presupune achiziția de utilaje și echipamente destinate producției de fier forjat, dar și a unei autoutilitare destinate transportului produselor la adresa clienților.

Gusturile clienților se modifică permanent, iar o caracteristică ce se păstrează de-a lungul ultimilor ani se referă la consumul de produse naturale, realizate în serie mică, în care accentul să fie pus pe creșterea calității produselor și nu pe reducerea costurilor de fabricație.

Cei care vor să producă săpunuri de casă pe baza unor rețete ce utilizează produse naturale trebuie să ia în calcul faptul că piața de desfacere este diferită de cea a săpunurilor găsite în comerț. Potențialii clienți sunt persoane interesate de calitatea produsului în primul rând, nu de un preț mai mic de achiziție, iar promovarea acestei afaceri se va realiza, în primul rând, prin intermediul rețelelor de socializare. Ulterior, pe măsură ce primii clienți vor fi fidelizați, recomandările vor ocupa o parte din ce în ce mai mare în cifra de afaceri a societății. 

Orice idee de afacere trebuie să pornească de la valoarea investiției necesare și să continue cu obținerea fondurilor care vor face posibilă punerea în practică a afacerii. Prin urmare, în cele ce urmează vom detalia principalele aspecte ce țin de înființarea unei linii de producție de săpun de casă.  

Investiția necesară pentru producția de săpun de casă

În cazul în care se urmărește realizarea unei producții industriale, echipamentele vor fi scumpe și complexe. În schimb, pentru o producție mică, artizanală, echipamentele necesare producției de săpun de casă cuprin următoarele echipamente și dotări, ușor de procurat:

 • mixer vertical;
 • cântar electronic precis, cu funcție tara;
 • termometru pentru verificarea temperaturii sodei caustice;
 • termometru pentru verificarea temperaturii amestecului de uleiuri;
 • vase pentru cântărirea diferitelor ingrediente;
 • Vas emailat sau de inox în care se va pregăti pasta de săpun de casă;
 • vas înalt, rezistent la temperaturi ridicate, confecționat din sticlă, inox sau ceramică;
 • benzi de măsurare a PH-ului pentru testarea alcalinității săpunului de casă;
 • matrițele în care se va turna pasta de săpun de casă;
 • ustensile (spatule, linguri, cuțite, etc);
 • kitul de protecție pentru lucrul cu soda caustică (mănuși, ochelari de protecție, mască pentru gură și nas)

De asemenea, antreprenorul poate începe producția de săpun realizat manual, din ingrediente naturale, renunțând la detergenții duri cu pielea, la coloranții chimici sau alte soluții iritante pentru piele. 

Dotările și echipamentele detaliate mai sus nu vor avea costuri ridicate de aprovizionare, iar fondurile nerambursabile atrase pentru implementarea unui atelier de producție a săpunului de casă permit decontarea unor cheltuieli suplimentare, necesare pentru buna funcționare a afacerii:

 • mobilier din inox;
 • autoutilitară pentru transportul materiilor prime sau livrarea săpunului de casă obținut;
 • instalații de climatizare și ventilare în spațiul de producție;
 • echipamente IT necesare în orice afacere (laptop, imprimantă, casă de marcat);
 • aplicații software pentru operare, editare text, antivirus, de gestiune a stocurilor, de contabilitate;
 • realizarea unui site de promovare, dar și constituirea unui buget de promovare online a afacerii.

Aspectele juridice ale afacerii

Producția de săpun de casă, la fel ca orice altă activitate economică, necesită înregistrarea antreprenorului la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Dintre formele juridice posibil de ales, este recomandat ca alegerea finală să fie făcută între:

 • persoană fizică autorizată (PFA);
 • societate cu răspundere limitată (SRL).

PFA-ul are o contabilitate ținută în partidă simplă, nu necesită angajarea unui contabil și permite titularului un acces mai facil la banii afacerii.

Cu toate acestea, se recomandă înregistrarea afacerii ca SRL în cazul în care antreprenorul urmărește o dezvoltare viitoare mai puternică sau dacă urmărește obținerea, la început sau la un moment viitor, de fonduri nerambursabile europene sau naționale.

Pașii și documentele necesare înregistrării unui SRL sunt detaliați aici.

Un alt aspect important pentru o afacere îl reprezintă înscrierea în actul constitutiv sau statutul societății a activității ce urmează să fie desfășurată. În cazul producției de săpun de casă, codul CAEN necesar este următorul 2041 – Fabricarea săpunurilor, detergenților și a produselor de întreținere

Obținerea de fonduri nerambursabile pentru producția de săpun

Atelierul de producție de săpun de casă poate obține fonduri nerambursabile atât în etapa înființării firmei, pentru dotarea cu echipamente și utilaje necesare demarării activității, cât și ulterior, pentru achiziția unor utilaje noi, necesare pentru extinderea sau modernizarea fluxului tehnologic. 

Indiferent de linia de finanțare aleasă, proiectul presupune pregătirea următoarelor documente:

 • plan de afaceri;
 • cerere de finanațre;
 • documente justificative.

Proiectul se pregătește și se depune online, în cadrul unei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare, iar selecția lor se realizează în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect în cadrul etapei de evaluare. 

Pentru mai multe informații, te rugăm să ne contactezi.

Mult succes!

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This