Cum să obții Fonduri europene pentru producția de paste făinoase

Alături de alte idei de afaceri, producția de paste făinoase poate fi finanțată prin intermediul unor programe de finanțare din fonduri europene sau naționale, valoarea ajutorului nerambursabil fiind de la câteva zeci de mii de euro la peste un milion de euro.

Antreprenorii trebuie să își stabilească investiția necesară, luând în calcul echipamentele tehnologice specifice producției de paste, dar și alte cheltuieli necesare, precum plata chiriei, a salariilor sau a utilităților consumate.

Producția de paste făinoase este una dintre acele idei de afaceri ce se pot realiza cu o investiție minimă, însă producția industrială necesită achiziția unor linii tehnologice complexe ce necesită sute de mii de euro.

Printre principalii clienți ai acestei afaceri se vor regăsi restaurantele, unitățile de catering, dar și persoanele fizice care vor căuta paste făinoase de calitate la prețuri accesibile și eventual produse din materii prime ecologice.

Realizarea unei linii tehnologice pentru producția de paste făinoase cu fonduri europene sau naționale presupune parcurgerea de către antreprenor a următoarelor etape:

 • stabilirea investiției necesare, pe baza unor oferte din partea comercianților de astfel de echipamente;
 • înființarea societății comerciale la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC);
 • pregătirea proiectului și depunerea cererii de finanțare pentru obținerea de fonduri nerambursabile.

Vrei să demarezi o afacere similară cu fonduri nerambursabile?

Fonduri europene paste făinoase: Investiția necesară

Producția de paste făinoase necesită achiziția unei linii tehnologice complete, formată cel puțin din următoarele echipamente:

 • presă pentru pastă, dotată cu ventilator pentru uscarea prealabilă a pastei și cuțit rotativ pentru reglare electronică a lungimii de tăiere;
 • matriță pentru presă;
 • mixer;
 • bandă de alimentare;
 • agitator pentru pentru pre-uscare de paste scurte și umplute cu durată lungă de conservare;
 • uscător static cu sistem electronic pentru reglarea umidității în exces;
 • pasteurizator paste proaspete;
 • mașină de ambalat paste;
 • mobilier din inox.

Echipamentele descrise mai sus formează o linie completă pentru producția de paste făinoase, având o capacitate de producție de aproximativ 100-150 de kg/oră.

În completarea acestor utilaje, antreprenorul poate prevede în planul său de afaceri achiziția altor bunuri necesare pentru desfășurarea activității:

 • autoutilitară pentru transportul materiilor prime sau livrarea produselor obținute către clienți;
 • aparate de ventilare necesare în spațiul de producție;
 • echipamente IT sau softuri necesare (laptop cu programe informatice ge gestiune a stocurilor și program de contabilitate, spre exemplu).

În cazul în care investiția se va realiza prin intermediul unor fonduri europene sau naționale, antreprenorii trebuie să ia în calcul faptul că investiția decontează, în multe situații, și unele cheltuieli operaționale, însă pentru cel mult 12 luni de la data semnării acordului de finanțare:

 • salarii și contribuții sociale;
 • chiria spațiului de lucru;
 • utilitățile consumate în cadrul procesului de producție a pastelor făinoase.

Unele programe de finanțare din fonduri europene sprijină realizarea unor lucrări de construcții a spațiilor de producție necesare, racordarea la utilități sau achiziția mijloacelor de transport.

Fonduri europene paste făinoase: Înființarea societății și alte aspecte juridice

Activitatea de producție de paste făinoase poate demara după înființarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a unei societăți comerciale. Dintre toate formele juridice disponibile, se recomandă înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL).

Înființarea unui SRL se realizează în trei zile, iar pașii și documentele necesare sunt explicate în amănunt pe site-ul ONRC.

Tot în momentul înființării firmei trebuie rezolvat un alt aspect juridic important, respectiv adăugarea în actul constitutiv al societății sau în statutul său a activității economice ce-i va da dreptul de a produce și de a comercializa paste făinoase.

Dacă investiția se va realiza prin intermediul unor fonduri europene pentru activități debutante, de tip start up,  autorizarea codului CAEN se va produce doar în momentul în care echipamentele sunt deja achiziționate și puse în funcțiune.

Totuși, societățile care accesează fonduri europene pentru extinderea sau modernizarea activităților de producție a pastelor făinoase trebuie să aibă această activitate economică înscrisă în actul constitutiv și autorizată înainte de depunerea cererii de finanțare.

Astfel, codul CAEN necesar este 1073 – Fabricarea macaroanelor, tăițeilor, cus-cus-ului și a altor produse făinoase similare, iar înregistrarea acestei activități va permite societății producerea de paste făinoase precum:

 • macaroane și tăiței, fie că sunt gătite sau umplute;
 • cus-cus;
 • produse din paste făinoase conservate sau congelate.

Vrei să demarezi o afacere similară cu fonduri nerambursabile?

Fonduri europene și naționale pentru producție de paste făinoase

Atunci când antreprenorul nu poate achiziționa din fonduri proprii utilajele și echipamentele, există posibilitatea obținerii unui ajutor financiar nerambursabil prin intermediul programelor de finanțare europene sau naționale lansate de autorități anual.

De asemenea, unele programe de finanțare decontează inclusiv o parte a cheltuielilor suportate de beneficiar pentru plata salariilor, a chiriilor și a utilităților în primele 12 luni după semnarea contractului de finanțare.

În cazul în care dorești să afli mai multe detalii despre producția de pate făinoase prin intermediul fondurilor europene sau naționale, te rugăm să ne contactezi.

Descoperă și alte idei de afaceri finanțate din fonduri europene și naționale.

Mult succes!

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This