Înființarea unui atelier de producție tâmplărie PVC cu geam termopan reprezintă o idee de afaceri cu potențial de creștere atât timp cât și sectorul construcțiilor rezidențiale se află în creștere. Cu toate că și proprietarii unor apartamente vechi își înlocuiesc geamurile și ușile cu unele realizate din tâmplărie PVC, cel mai mare volum de comenzi este înregistrat din partea dezvoltatorilor de noi clădiri rezidențiale.
Realizarea unui atelier de producție tâmplărie PVC cu geam termopan se poate realiza și prin intermediul fondurilor europene sau naționale nerambursabile. Ajutorul nerambursabil maxim acordat în cazul unei firme nou înființate este de până la 200.000 de lei prin intermediul programului Start-up Nation 2022. Banii pot fi utilizați în special pentru achiziția de utilaje și echipamente de producție, însă și alte tipuri de costuri eligibile pot fi luate în considerare.
Iată în ce constă această afacere și cum poate fi înființat un atelier de producție tâmplărie PVC prin intermediul Start Up Nation 2022:
Consultanță Start Up Nation 2022
Academia de Finanțare
Vrei să începi o afacere similară și să primești până la 200.000 de lei nerambursabili? Completează formularul pentru o analiză gratuită a proiectului tău.
Investiția necesară pentru producție tâmplărie PVC cu geam termopan
Lista de utilaje și echipamente necesare dotării unui atelier de producție tâmplărie PVC depinde într-un grad foarte mare de volumul de activitate prognozat.
Astfel, atelierele de mici dimensiuni pot realiza până la zece rame într-un schimb de opt ore, cu ajutorul a doi muncitori. Utilajele care vor asigura această producție costă mai puțin de cinci mii de euro și sunt recomandate celor care vor să își doteze un atelier cu costuri minime. Prin urmare, multe operațiuni se vor efectua manual.
Atelierele de dimensiuni medii pot realiza o producție de până la 25 de rame pe zi, într-un schimb de opt ore, însă producția maximă depinde într-o măsură mare de numărul de angajați și de experiența acestora, pentru că și în această situație vor rămâne anumite operațiuni ce trebuie efectuate manual.
Investiția necesară pentru a dota un atelier de dimensiuni medii poate fi cuprinsă între 7.500 de euro și 25.000 de euro.
Atelierele de dimensiuni mari pot realiza peste 30 de rame pe zi, într-un interval de schimb de opt ore. Creșterea producției se realizează în special prin utilizarea unor utilaje cu comandă numerică, dar și prin eliminarea operațiunilor manuale.
În acest caz, dotarea unui atelier cu o producție de aproximativ 30 de rame pe zi poate ajunge la 50.000 de euro.
Atelierele complet automate pot asigura o producție de până la 100 de rame / zi, fiind asigurată o producție industrială. Întregul proces de producție poate fi controlat de calculator.
Investiția necesară în realizarea unei linii de producție tâmplărie PVC complet automată poate depăși 150.000 de euro.
Iată care sunt principalele echipamente necesare pentru dotarea unui atelier de producție tâmplărie PVC cu geam termopan:
- mașină automată de debitat profile;
- mașină de frezat automată cu unghi reglabil;
- mașină de sudat profile;
- mașină automată de debavurat cu patru freze;
- freză cu pantograf / mașină de găurit triplă;
- mașină de frezat orificii de scurgere;
- mașină automată de tăiat baghete;
- mașină de debitat armătură.
În completarea echipamentelor amintite mai sus, atelierul va necesita o autoutilitară pentru transportul produselor (a geamurilor termopan) de la atelier la locul indicat de clienți pentru montaj.
Înființarea firmei și alegerea codului CAEN
După ce lista investiției este stabilită, antreprenorul interesat de lansarea unei afaceri în domeniul producției de tâmplărie PVC cu geam termopan va trebui să înființeze o societate cu răspundere limitată (SRL).
Pașii și documentele necesare sunt amintite pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Actul constitutiv al societății trebuie să cuprindă următorul cod CAEN în scopul proucției de tâmplărie PVC cu geam termopan:
2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții
Conform acestui cod CAEN, atelierul va putea produce următoarele bunuri:
- fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții, precum:
- uși, ferestre, tocuri, obloane și articole similare, din plastic;
- bazine, rezervoare;
- articole pentru pardoseli din material plastic, articole de acoperit pereții sau plafonul, sub formă de suluri sau dale;
- articole sanitare din material plastic: căzi, cuve de dus, chiuvete, lavoare, bideuri, bazine, etc;
- fabricarea articolelor din material plastic elastic pentru acoperit pardoseli, ca vinil, linoleum, etc;
- fabricarea pietrei artificiale.
Obținerea de fonduri europene sau naționale nerambursabile
O firmă nou înființată nu poate accesa orice program de finanțare lansat, ci doar pe acelea în cadrul cărora se va regăsi în lista solicitanților eligibili, iar soluția optimă de finanțare este programul Start-up Nation 2022. Totuși, având în vedere că acest program de finanțare oferă un ajutor financiar nerambursabil de doar 200.000 de lei, un antreprenor nu poate înființa decât un atelier de mici dimensiuni sau de capacitate medie, în cel mai bun scenariu.
Astfel, pentru înființarea unui atelier complet automat, cu o producție mare nu va putea fi realizată prin intermediul programului Start-up Nation.
Iată ce cheltuieli poate deconta un antreprenor interesat să înființeze un atelier de producție tâmplărie PVC și geamuri termopan:
- achiziția de utilaje și echipamente de producție;
- achiziția de autoutilitare;
- achiziția de echipamente IT și soluții software;
- realizarea unui site de prezentare.
În plus, dacă bugetul de 200.000 de lei nu este complet epuizat, programul Start-up Nation 2022 permite decontarea unor cheltuieli operaționale pentru cel mult 12 luni de la data semnării acordului de finanțare:
- salarii și contribuții sociale;
- chirii;
- utilități consumate în procesul de producție.
Alte programe de finanțare pot fi consultate în această secțiune, introducând codul CAEN de patru cifre aferent producției de tâmplărie PVC și geamuri termopan.
Obținerea unei finanțări nerambursabile presupune pregătirea unei documentații formate din:
- plan de afaceri;
- cerere de finanțare;
- documente justificative.
După ce întreaga documentație este întocmită, ea se va depune în format electronic spre evaluare. În urma procesului de evaluare, la finalul perioadei de depunere a proiectelor, finanțatorul anunță lista proiectelor selectate pentru finanțare.
Contractele de finanțare vor fi semnate doar de proiectele care au obținut un punctaj cât mai mare, în ordinea inversă, până la epuizarea completă a fondurilor alocate.
În cazul în care urmărești să înființezi un atelier de tâmplărie PVC și geamuri termopan, însă ai întrebări suplimentare, ne poți contacta și îți vom oferi toate informațiile necesare în cel mai scurt timp posibil.