lista Fonduri nerambursabile pentru pFA în 2022

Fonduri nerambursabile pentru PFA-uri se vor putea accesa, pe durata anului 2022, prin intermediul mai multor programe de finanțare. Astfel, persoanele fizice autorizate (PFA), dar și întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) pot obține fonduri europene și naționale nerambursabile pentru activități din sfera agriculturii, producției de bunuri sau serviciilor.

Anul 2022 va oferi acestor solicitanți posibilitatea de a demara afaceri noi sau de a le dezvolta pe cele existente prin intermediul unor finanțări nerambursabile ce pot ajunge, în unele cazuri, la peste un milion de euro.

Cele mai importante programe de finanțare pe care o persoană fizică autorizată (PFA) le poate obține în 2022 sunt următoarele:

youtube iconVIDEO – Fonduri Nerambursabile PFA

1. Fonduri europene pentru PFA: Programul Național de Dezvoltare Rurală

Programul Național de Dezvoltare Rurală acordă persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, dar și întreprinderilor familiale finanțări nerambursabile pentru proiectele realizate în domenii precum:

 • producția de legume, cereale, fructe;
 • creșterea animalelor pentru carne și lapte;
 • procesare alimentară a fructelor și legumelor;
 • investiții în exploatații pomicole;
 • creșterea albinelor.

De asemenea, PFA-urile din mediul rural pot solicita fonduri europene și pentru demararea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole.

Finanțările nerambursabile au valori extrem de variate, în funcție de domeniul în care investiția se realizează. Astfel:

 • PFA-urile din domeniul agricol pot obține chiar și peste 1.000.000 de euro;
 • tinerii fermieri pot solicita până la 50.000 de euro, însă cei care își asumă agricultură ecologică și procesare în cadrul fermei proprii pot obține 20.000 de euro în plus;
 • afacerile non-agricole derulate de PFA-uri în spațiul rural pot obține până la 70.000 de euro pentru înființare sau până la 200.000 de euro pentru extindere.

Citește mai multe detalii despre fondurile europene pentru agricultură în 2022.

2. Fonduri nerambursabile pentru PFA: Femeia Antreprenor 2022

Fonduri nerambursabile pentru PFA pot fi accesate și prin intermediul programului Femeia Antreprenor 2022. Această oportunitate de finanțare este disponibilă tuturor întreprinderilor, inclusiv persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) sau întreprinderilor familiale (IF) care sunt deținute total sau majoritar de către femei.

În cadrul acestui program de finanțare se pot fonduri nerambusabile pentru PFA de până la 200.000 de lei / proiect. Fondurile nerambursabile acoperă cheltuielile necesare pentru demararea sau dezvoltarea unor afaceri deținute de femei.

La fel ca în cazul altor programe de finanțare, PFA-urile trebuie să prezinte un plan de afaceri în care să detalieze investițiile propuse.

3. Fonduri nerambursabile pentru PFA: programul pentru meșteșuguri și artizanat

Meșteșugarii și micii antreprenori care comercializează produse artizanale se pot înscrie, la fel ca în fiecare an, pentru participarea, în calitate de expozanți, la un târg de profil anual.

Programul de finanțare decontează PFA-urilor cheltuielile cu transportul lor și al produselor expuse, dar și cheltuielile înregistrate pentru cazare pe durata târgului. De asemenea, participarea la târg este gratuită pentru un număr de 100 de expozanți.

4. Fonduri nerambursabile pentru PFA din domeniul cultural

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) lansează două sesiuni anuale pentru finanțarea proiectelor culturale din 11 domenii de activitate, precum teatru, muzică, dans sau promovarea culturii scrise.

Aceste fonduri nerambursabile pentru PFA acoperă până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Diferența de cel puțin 10%, precum și toate cheltuielile neeligibile ale proiectului vor fi suportate din fonduri proprii ale PFA-ului.

Pentru a putea depune o cerere de finanțare, persoanei fizice autorizate nu îi este permis să aibă datorii la bugetul general sau la bugetele locale.

bruce mars 8YG31Xn4dSw unsplash scaled

Acum este mai ușor să faci proiecte pentru tine sau clienții tăi.

CONSULTANT ACCESARE FONDURI

Ai la îndemână videoclipuri explicative, planuri de afaceri implementate cu succes și instrumente pentru a te ajuta în scrierea proiectelor.

Iată câteva beneficii:

 • Elimini greșelile altor consultanți și ești mai eficient
 • Reduci timpul de lucru cu până la 80%
 • Poți dedica mai mult timp atragerii clienților 

Ce etape va parcurge un PFA pentru obținerea finanțării

După ce ai aflat care sunt cele mai importante programe de finanțare pe care le poți accesa ca persoană fizică autorizată în 2022, în cele ce urmează îți vom prezenta etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru reușita proiectului tău:

Înregistrarea PFA la Oficiul Național al Registrului Comerțului

Fondurile europene sau naționale nu pot fi acordate persoanelor fizice. Prin urmare, înainte de a demara pregătirea proiectului este important să te înregistrezi la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Dacă optezi pentru înregistrarea ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, procedura este simplă, o poți parcurge singur, iar pașii sunt prezentați pe site-ul Registrului Comerțului. Întregul proces durează, de regulă, trei zile, iar după aceea vei primi certificatul de înmatriculare și vei putea demara activitățile economice pentru care te-ai autorizat. 

Pregătirea proiectului în vederea obținerii fondurilor nerambursabile

Fiecare program de finanțare dintre cele prezentate anterior are reguli diferite și solicită documente diferite pentru a acorda fonduri nerambursabile pentru PFA. Cu toate acestea, documentația cadru de care vei avea nevoie pentru depunerea proiectului este următoarea:

 • trebuie să pregătești un plan de afaceri. Acest document este cerut pentru descrierea în amănunt a afacerii tale: ce investiție intenționezi să realizezi, care vor fi potențialii clienți, cum vei asigura activitatea firmei, câte locuri de muncă vei crea prin implementarea proiectului. De asemenea, în cadrul planului de afaceri trebuie să estimezi veniturile și cheltuielile pe care afacerea le va genera dacă vei obține fondurile nerambursabile;
 • trebuie să întocmești o cerere de finanțare. Acesta este, de fapt, rezumatul întregului proiect. Cererea de finanțare este un formular tip ce se va completa cu informații despre solicitant și proiect;
 • trebuie să atașezi documente justificative. În această categorie se vor regăsi copii ale documentelor de înființare ale PFA-ului, cartea de identitate a titularului întreprinderii, precum și o serie de documente cerute pentru proiect, cele mai importante fiind ofertele pentru utilajele și echipamentele de care ai nevoie.

Depunerea proiectului la finanțator

Depunerea proiectului se va realiza în regim online, prin intermediul platformei proprii a fiecărui finanțator:

 • platforma IMM Recover pentru granturile acordate de stat din fonduri naționale;
 • platforma afir.info pentru finanțările acordate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală;
 • afcn.ro pentru proiectele din domeniul cultural finanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Evaluarea proiectului de investiții

Procesul de evaluare a proiectului pe care îl vei depune pentru finanțare va fi verificat de către evaluatorii desemnați de către finanțator. Aceștia vor stabili dacă proiectul este eligibil, dacă PFA-ul îndeplinește condițiile menționate în ghidul solicitantului și vor stabili, pe baza grilei de evaluare, punctajul proiectului tău. Dacă este cazul, evaluatorii îți vor transmite solicitări de clarificări pentru lămurirea tuturor aspectelor pe care proiectul tău le include.

Semnarea contractelor de finanțare

Proiectele care au fost declarate eligibile vor fi chemate să semneze contractele de finanțare, în limita bugetului disponibil. Înainte de a semna contractul de finanțare va trebui să demonstrezi, încă o dată, că îndeplinești toate condițiile menționate în ghidul solicitantului și că de la depunerea proiectului și până în momentul acesta nu sunt schimbări în privința criteriilor de eligibilitate.

Implementarea proiectului

După semnarea contractului de finanțare, persoana fizică autorizată (PFA) va demara implementarea proiectului. Printre cele mai importante activități pe care le vei desfășura se numără:

 • dacă programul de finanțare îți permite, imediat după semnarea contractului de finanțare poți solicita obținerea unui avans din valoarea totală a proiectului. Fondurile te vor ajuta să demarezi proiectul și să eviți obținerea unui credit bancar;
 • derularea unor proceduri de achiziții, în scopul desemnării furnizorilor de bunuri sau servicii necesare implementării proiectului;
 • obținerea unui credit punte, în cazul în care nu dispui de resurse financiare proprii pentru susținerea proiectului;
 • efectuarea plăților către furnizori;
 • recepția și punerea în funcțiune a echipamentelor și utilajelor cumpărate;
 • crearea de noi locuri de muncă, dacă aceasta a fost una dintre condițiile pe care ți le-ai asumat prin intermediul planului de afaceri;
 • autorizarea activității la Registrul Comerțului;
 • obținerea ajutorului nerambursabil din partea finanțatorului;
 • demararea activității.

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This