PNDR 2021: Fonduri europene pentru înființarea unui punct gastronomic local

Fermierii au posibilitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru înființarea unui punct gastronomic local prin intermediul a submăsurii 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală ce va fi lansată în perioada următoare, conform planificării Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Astfel, fondurile nerambursabile pot fi utilizate pentru înființarea, dotarea cu echipamente, dar și susținerea unor cheltuieli operaționale specifice punctelor gastronomice locale.

În cursul lunii septembrie 2021, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa o sesiune de depunere a proiectelor pentru înființarea activitățpilor neagricole în zone rurale. Ajutorul financiar nerambursabil acordat pentru acest tip de investiții este de 50.000 de euro și acoperă integral valoarea proiectului.

Conform Ordinului ANSVSA nr. 111 din 2008 și a Normei sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor pe care o aprobă, un punct gastronomic local este definit ca o bucătărie particulară din incinta locuințelor din mediul rural, unde se prepară și se servesc produse culinare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final.

De asemenea, actul normativ introduce o serie de restricții de care trebuie ținut cont la înregistrarea, precum și în etapele desfășurării activității economice:

 • consumatorii finali sunt limitați la cel mult 12 persoane;
 • produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderență din producția primară din cadrul exploatației proprii.

Înregistrarea fiscală a unui punct gastronomic local

Pentru a desfășura activități economice specifice unui punct gastronomic local, fermierul trebuie să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) sub forma unei persoane fizice autorizate, întreprindere familială sau societate cu răspundere limitată. De asemenea, activitatea poate fi desfășurată în baza unui atestat de producător în domeniul agro-alimentar, eliberat de Primăria pe raza căreia își va desfășura activitatea viitorul punct gastronimic local.

Totuși, fermierii care urmăresc obținerea de fonduri europene nerambursabile prin intermediul PNDR trebuie să se înregistreze la ONRC, persoanele fizice neautorizate neavând dreptul de a depune cereri de finanțare.

Punct gastronomic local: Investiția inițială

Investiția inițială necesară înființării și dotării unui punct gastronomic local este dependentă de mai multe variabile: disponibilitatea terenului, existența spațiilor utilizate în cadrul procesului de preparare a produselor alimentare, calitatea și numărul dotărilor necesare, etc.

Cu toate acestea, îndrumarul de bune practici pentru înființarea unui punct gastronomic local elaborat de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și disponibil pentru consultare pe site-ul instituției amintește condițiile generale pe care clădirile și anexele puse la dispoziția unui punct gastronomic local trebuie să le îndeplinească:

 • spații pentru depozitarea materiilor prime în condiții optime de temperatură;
 • spații pentru materiale de întreținere și de igienizare-dezinfecție;
 • platformă cu pubele pentru depozitarea deșeurilor;
 • spațiul propriu-zis pentru prepararea produselor alimentare, dotat cu amenajările specifice activității desfășurate și a produselor obținute;
 • grupuri sanitare pentru consumatori;

 Mai mult, înaintea demarării activității, fermierii sunt obligați să solicite și să obțină din partea  ANSVSA documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor prin depunerea unei cereri și a celorlalte documente solicitate:

 • copia certificatul constatator sau după caz a certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului/copia carnetului de producător vizat de medicul veterinar zonal sau de asociațiile profesionale;
 • schița obiectivului unde se desfășoară activitățile de producție.

Inspectorii din cadrul ANSVSA județene vor verifica la fața locului îndeplinirea condițiilor necesare autorizării punctului gastronomic local. Eventualele neconformități identificate sunt notificate proprietarului, împreună cu termenele de remediere.

Meniul unui punct gastronomic local

Conform îndrumarului de bune practici pentru înființarea unui punct gastronomic local, o astfel de unitate de alimentație publică trebuie să ofere un meniu zilnic cu preparate specifice zonei geografice în care își desfășoară activitatea.

Produsele preparate și servite în cadrul unui punct gastronomic local trebuie să fie obținute din materii prime de origine vegetală și animală provenite în principal din exploatația proprie sau de la producătorii locali. În mod evident, această regulă nu se aplică materiilor prime precum condimentele, zahărul, sarea, făina, uleiul, etc.

Preparatele vor fi obținute în baza unor rețete tradiționale, specifice zonei, și vor fi servite în termen de cel mult 12 ore clienților.

Conform îndrumarului de bune practici pentru înființarea unui punct gastronomic local, produsele cu specific local pot cuprinde:

 • brânzeturi, preparate din carne, legume, etc.;
 • supe, ciorbe pe bază de carne sau de legume;
 • mâncăruri din legume, din carne și legume, din carne tocată, fripturi servite împreună cu garnituri și salate, pește, organe comestibile, preparate de pasăre, de vânat etc.;
 • diferite dulciuri și produse de patiserie preparate după rețete specifice locului;
 • pâine /mămăligă specifice zonei;
 • băuturi răcoritoare și alcoolice preparate în casă, specifice zonei;
 • siropuri din fructe, legume și fructe proaspete și /sau conservate.

PNDR 6.2: Finanțarea unui punct gastronomic local

Prin intermediul submăsurii 6.2, fermierii pot obține, pentru acest tip de alimentație publică, un ajutor financiar nerambursabil de 50.000 de euro:

 • tranșa 1 în procent de 70% din valoarea totală a ajutorului financiar nerambursabil se va plăti după semnarea contractului de finanțare, în cazul în care proiectul depus este aprobat;
 • tranșa 2 în procent de 30% din valoarea totală a ajutorului nerambursabil după implementarea planului de afaceri aprobat.

În cadrul acestei submăsuri nu este solicitată o contribuție proprie prin partea solicitantului de fonduri nerambursabile. Mai mult, orice cheltuială efectuată de către solicitant în scopul înființării și funcționării punctului gastronomic local sunt eligibile, dintre care amintim:

 • construcția de clădiri;
 • achiziția de dotări, echipamente, mobilier specific;
 • achiziția de materii prime și materiale consumabile;
 • plata utilităților;
 • plata salariilor și contribuțiilor sociale.
Academia TV

PNDR 6.4: Fonduri nerambursabile pentru un punct gastronomic local

De asemenea, punctele gastronomice locale pot fi finanțate inclusiv prin intermediul submăsurii 6.4 din cadrul PNDR, linie de finanțare ce oferă un ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de euro, fiind necesară, totodată, o contribuție proprie de 30% din partea beneficiarului investiției.

În acest caz, fondurile europene nerambursabile nu pot fi utilizate pentru acoperirea unor cheltuieli operaționale, ci doar pentru realizarea investiției de bază, conform studiului de fezabilitate depus și aprobat de către finanțator:

 • construirea, extinderea, modernizarea ale unor spații necesare în cadrul activității de alimentație publică;
 • achiziția de utilaje, echipamente, dotări, mobilier specific.

Te-ar putea interesa:

PNRR Energie

PNRR Energie

PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de...

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare...

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This