Start-up Tech Nation și alte programe de finanțare din fonduri naționale pregătite pentru 2022

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 a fost promulgat, după ce proiectul a fost disponibil pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Astfel, întreprinderile mici și mijlocii vor putea beneficia de noi programe de finanțare din fondurile Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Se propune reluarea programului Start-up Nation, iar cea de-a treia ediție va fi redenumită Start-up Tech Nation, accentul urmând a fi pus pe digitalizare, educație, training și mentorat.

Bugetul alocat Ministerului Antreprenoriatului și Turismului va permite gestionarea în anul 2022, a unui număr de 12 programe de finanțare.

Programul 1: Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice

Bugetul propus pentru anul 2022 este de 233 de milioane de lei.

Scopul schemei de ajutor de stat il reprezinta sprijinirea culturii de film și productie de film în România, constand atât în filme cinematografice cat și in filme și seriale de televiziune, precum și orice alte producții audiovizuale astfel cum sunt definite în Conventia Europeana asupra coproductiilor cinematografice, prin atragerea de producții străine.

Programul 2: Stimularea exporturilor

Prin intermediul acestui program de finanțare este urmărită creșterea creșterea exporturilor făcute de firmele românești, precum și a investițiilor acestora în țări din afara Uniunii Europene. 

Bugetul estimat pentru anul 2022 va fi de 140 de milioane de lei, împărțit în mod egal între credite de angajament și credite bugetare. 

Măsuri preconizate:

 • acordarea de consultanță pentru operatorii economici cu activitate de export în scopul elaborării și implementării strategiilor de export și prezentării celor mai bune practici în domeniul promovării ofertei de export în vederea identificării de oportunități de export;
 • dezvoltarea portalului de comerț exterior;
 • acordarea de consultanță pentru elaborarea unei strategii de susținere a formării și dezvoltării de clustere în sectoare cu potențial de creștere a exporturilor; 
 • realizarea de programe și campanii de promovare a brandurilor/mărcilor românești pentru sectoarele, regiunile de dezvoltare și operatorii economici cu potențial de export.

Programul 3: Programul multianual de marketing și promovare turistică

Programul urmărește promovarea celor mai importante destinații și forme de turism din România pe piața internă și pe principalele piețe turistice din străinătate.

Programul 4: Programul de dezvoltare a destinațiilor și produselor turistice

Programul urmărește dezvoltarea turismului intern și a turismului de incoming în vederea îmbunătățirii circulației turistice în paralel cu:

 • conservarea patrimoniului natural și cultural;
 • creșterea notorietății destinațiilor turistice din România pe piața internă și internațională;
 • diversificarea și dezvoltarea produselor turistice românești;
 • creșterea calității serviciilor turistice în România.

Câteva dintre măsurile vizate:

 • valorificarea și conservarea arhitecturii tradiționale
 • susținerea gastronomiei locale;
 • dezvoltarea și promovarea rețelei naționale de destinații de ecoturism;
 • conectarea României la infrastructura turistică europeană pentru turismul activ;
 • îmbunătățirea instrastructurii aferente destinațiilor de ecoturism și ariilor protejate;
 • valorificarea Deltei Dunării;
 • dezvoltarea și promovarea unei rețele de drumuri verzi ce pot fi parcurse
  nemotorizat;
 • valorificarea potențialului speologic și al salinelor;
 • dezvoltarea turismului sportiv.
Academia TV

Programul 5: Start-up Tech Nation

Cea de-a treia ediție a programului Start-up Nation va pune accentul pe educație, training și mentorat și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare. Valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil plătit de autorități prin intermediul acestui program de finanțare va fi de 200.000 de lei.

Cetățenii români care revin din diaspora pentru a înființa o afacere vor primi punctaj suplimentar în cadrul viitoarei scheme de finanțare.

Bugetul estimat pentru anul 2022 va fi împărțit astfel:

 • 520 de milioane de lei din credite de angajament;
 • 20 de milioane de lei din credite bugetare.

Rezultatele așteptate:

 • creșterea numărului de întreprinderi mici și mijlocii;
 • creșterea numărului de locuri de muncă în economie;
 • creșterea gradului de tehnologizare și digitalizare a societăților nou înființate prin achiziționarea de tehnologii noi, inovative;
 • dezvoltarea abilităților antreprenoriale;
 • încurajarea întoarcerii românilor din diaspora pentru a deschide o afacere în România.

Programul 6: Programul de microindustrializare

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea dezvoltării IMM-urilor cu activitate de producție, în vederea stimulării producției interne și a lanțurilor de aprovizionare “Fabricat în România”.

Ajutorul financiar maxim acordat va fi de 500.000 de lei și este estimată finanțarea unui număr maxim de 1.000 de beneficiari. 

Măsura va asigura un ajutor financiar nerambursabil de până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.

Antreprenorii ar putea fi obligați să includă în cadrul proiectelor de investiții o serie de cheltuieli obligatorii, dintre care sunt amintite, în acest moment, voucherele de digitalizare. 

Programul 7: Programul de Comerț – Servicii

Măsura va stimula comerțul on-line și digitalizarea și va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare. 

În cadrul acestei scheme de finanțare vor fi eligibile IMM-urile cu activitate în sectorul comerțului și serviciilor.

Ajutorul financiar nerambursabil va fi de până la 300.000 de lei, fiind estimat un număr de 1.000 de beneficiari finali ai măsurii. 

În cadrul cheltuielilor eligibile se vor regăsi și vouchere de digitalizare, software certificat de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP). 

Programul 8: Programul Femeia – Antreprenor

Schema de finanțare vizează sprijinirea dezvoltării IMM-urilor deținute majoritar de femei.

Vor fi acordate granturi nerambursabile de până la 200.000 de lei / IMM, iar numărul estimat de beneficiari ai acestei măsuri de finanțare va fi de 1.000 de firme.

Rezultate preconizate:

 • îmbunătățirea performanțelor economice ale întreprinderilor conduse de femei;
 • dezvoltarea capacității și spiritului antreprenorial în rândul femeilor;
 • creșterea gradului de tehnologizare și digitalizare a societăților conduse de femei.

Programul 9: Programul pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului

Programul își propune să finanțeze organizarea unui eveniment anual de promovare a micilor meșteșugari sau artizani.

Numărul estimat de beneficiari ai acestei scheme de finanțare este de 100 de meșteșugari, artizani care își desfășoară activitatea individual sau prin intermediul altor organizații.

Măsura urmărește creșterea vizibilității pe piață a meșteșugarilor și artizanilor cât și a produselor tradiționale. 

Programul 10: Granturi pentru firmele din domeniul Horeca

Pe lângă susținerea granturilor destinate industriei cinematografice, programul necesită alte 885 de milioane de lei, sub forma creditelor de plată în 2022, pentru efectuarea plăților către beneficiarii selectați la finanțare în cadrul  următoarelor măsuri lansate până în prezent:

 • Măsura 1 “Microgranturi” – 315.000 mii lei;
 • Măsura 2 “Granturi pentru capital de lucru” – 570.000 mii lei.

Programul 11: Programul pentru organizarea târgului întreprinderilor mici și mijlocii

 

Schema de finanțare urmărește organizarea unui eveniment de promovare a domeniilor prioritare de activitate aferente companiilor românești.

Pentru anul 2022 este prevăzut următorul buget:

 • credite de angajament în valoare de un milion de lei;
 • credite bugetare în valoare de un milion de lei.

Programul 12: Programul de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri

Obiectivul principal al măsurii îl constituie înființarea și dezvoltarea a zece incubatoare de afaceri pentru studenți în parteneriat cu universități și autorități publice locale.

Incubatorele vor găzdui start-up-uri românești înființate de studenți în domeniile de pregătire ale universităților și vor oferi întreprinderilor diverse servicii și facilități cu costuri reduse

Proiectele vor putea fi înaintate în parteneriat între universități și administrații publice locale, iar valoarea maximă a grantului nerambursabil va fi de 500.000 de lei / incubator.

Articole Utile

PNRR Energie

PNRR Energie

PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de...

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare...

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This