Start Up Nation 2022: o nouă procedură de implementare a fost publicată

Procedura de implementare a programului Start Up Nation 2022 a fost actualizată și publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în conformitate cu propunerile și modificările avizate în cadrul Consiliului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM.

Cele mai importante modificări vizează constituirea unui buget separat pentru românii care revin din Diaspora pentru demararea unor afaceri în România, dar și noi praguri valorice pentru unele cheltuieli eligibile menționate în procedura de implementare.

Noua procedură de implementare a ediției din acest an a programului Start Up Nation a fost publicată pe site-ul MAT în data de 8 aprilie 2022. Conform estimărilor autorităților, sesiunea de depunere a proiectelor “va fi lansată cel mai devreme la sfârșitul acestei luni și cel târziu în prima jumătate a lunii mai”.

Start Up Nation 2022: Românii din Diaspora vor avea buget separat

Bugetul programului Start Up Nation 2022 va fi împărțit în doi piloni:

 • pilonul I Start-up Nation România – 500.000.000 lei;
 • pilonul II Start-up Nation Diaspora –  20.031.000 lei.

În urma acestei modificări, românii din Diaspora care revin în România pentru demararea unei afaceri vor avea la dispoziție un buget total de aproximativ 20 de milioane de lei, iar planurile de afaceri depuse de aceștia vor fi finanțate în limita acestui buget, fără a concura cu celelalte proiecte depuse.

Plafon minim pentru achiziția echipamentelor necesare eficienței energetice

Conform noii proceduri de implementare, solicitanții trebuie să prevadă pentru acest tip de echipamente o valoare eligibilă minimă de cel puțin 5% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat.

Astfel, solicitanții care își asumă crearea unui singur loc de muncă trebuie să aloce o sumă de 5.000 de lei pentru aceste echipamente. Similar, firmele care vor crea două noi locuri de muncă trebuie să aloce cel puțin 10.000 de lei pentru obținerea punctajului suplimentar aferent criteriului nr. 4 din grila de evaluare. 

Procedura de implementare oferă și câteva exemple de echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare: 

 • autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, trotinete, 100% electrice;
 • pompe de căldură;
 • mini-eoliene, sisteme încălzire / răcire, compresoare aer, panouri și / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare.
Academia TV

Explicăm fondurile nerambusabile

Academia TV

Toate programele de finanțare sunt prezentate în cele mai mici detalii.

Iată ce primești la înscriere:

 • sinteze ale programelor de finanțare;
 • prezentări generale și tutoriale video;
 • seminarii live de întrebări și răspunsuri;
 • sprijin din partea comunității pentru propriul proiect. 

Nou prag valoric pentru cheltuielile operaționale ale proiectului

Antreprenorii care doresc decontarea cheltuielilor operaționale trebuie să respecte un nou prag valoric, conform noii proceduri de implementare publicată de autorități.

Astfel, cheltuielile pentru chirii, utilități (inclusiv abonamente de telefonie și internet), contabilitate și salarii trebuie să fie de cel mult:

 • 30.000 de lei în cazul creării unui singur loc de muncă;
 • 60.000 de lei în cazul în care societatea va crea două noi locuri de muncă prin implementarea proiectului.

Brevetul de invenție este solicitat la depunerea proiectului

Antreprenorii pot obține punctaj suplimentar pentru proiectele depuse doar în cazul în care investiția propusă spre finanțare este bazată pe un brevet de invenție eliberat de către un organism național sau internațional acreditat după data de 1 ianuarie 2015, dar înainte de transmiterea cererii de finanțare.

Noi prevederi privind valoarea cheltuielilor privind digitalizarea

Conform noii proceduri de implementare a programului Start Up Nation publicată de autorități în data de 8 aprilie 2022, cheltuielile pentru digitalizare (așa numitul voucher pentru digitalizare) trebuie să depășească 25.000 de lei, acesta fiind pragul valoric minim menționat în ghid.

Pentru comparație, procedura inițială menționa un prag valoric maxim de 25.000 de lei pentru cheltuielile de digitalizare.

Atenție:

Noua procedură de implementare este disponibilă pentru consultare pe site-ul MAT

Programul Start Up Nation este o schemă de minimis, astfel că, în conformitate cu prevederile legale, pașii următori de parcurs sunt următorii:

 • obținerea avizelor de complementaritate cu fondurile europene;

 • aprobarea de către Guvern a memorandumului de încadrare în politicile fiscal-bugetare ale schemelor de ajutor;

 • obținerea avizelor Consiliului Interministerial de Ajutor de Stat și a avizului Consiliului Concurenței. 

Ulterior, procedura de implementare va fi aprobată prin ordin al ministrului antreprenoriatului și turismului și publicată în Monitorul Oficial al României.

Te-ar putea interesa:

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This