Află ce fonduri europene poți accesa în 2022 pentru ideea ta de afaceri

Vrei să afli ce fonduri europene poți accesa în 2022 pentru o afacere debutantă sau pentru dezvoltarea societății pe care o deții în prezent? În acest caz, trebuie să cunoști criteriile de atribuire a finanțărilor nerambursabile. Pregătirea proiectului se va face în funcție de condițiile de eligibilitate menționate în ghidul solicitantului, iar acestea sunt diferite de la un program de fnianțare la altul.

Pe durata unui an sunt lansate numeroase linii de finanțare din fonduri nerambursabile europene sau naționale, iar fiecare dintre acestea impun solicitanților criterii de eligibilitate diferite:

 • vechimea firmei;
 • amplasamentul proiectului;
 • domeniul de activitate;
 • valoarea contribuției proprii de care aceștia trebuie să dispună.

În cadrul acestui articol am integrat o aplicație care te ajută să identifici rapid, cu un singur click, ce fonduri europene poți accesa în 2022, indiferent care este ideea proiectului tău.

Ce fonduri europene poți accesa în 2022?

 

Identificarea programului optim de finanțare este o sarcină dificilă pentru antreprenori, având în vedere numeroasele programe de finanțare lansate pe durata unui an și documentația extrem de complexă care le însoțește pe fiecare dintre acestea.

Totuși, alocarea fondurilor nerambursabile europene sau naționale este un proces ce poate fi simplificat la doar cinci criterii esențiale:

 • domeniul de activitate pentru care se solicită finanțare;
 • amplasamentul proiectului;
 • vechimea firmei care solicită fonduri nerambursabile;
 • valoarea maximă a fondurilor nerambursabile acordate;
 • valoarea contribuției proprii.

Ce fonduri europene poți accesa în funcție de codul caen al afacerii tale

Primul criteriu în funcție de care vom clasifica programele de finanțare este activitatea desfășurată de către solicitant, respectiv codul CAEN pentru care se solicită sprijin financiar.

Astfel, activitățile economice diferite sunt sprijinite de programe de finanțare diferite și vom da în cele ce urmează două exemple:

 • agricultura este sprijinită doar prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR);
 • pescuitul peste finanțat doar prin intermediul Programului Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM).

Pentru a afla ce fonduri europene poți accesa în acest an, trebuie să cunoaștem, înainte de orice alt detaliu, codul CAEN al activității finanțate prin proiect.

Verifică lista completă a codurilor CAEN și verifică activitatea pentru care dorești finanțare.

După ce ai stabilit codul CAEN format din patru cifre, verifică activitățile eligibile menționate în ghidul solicitantului.

Pentru a exemplifica acest proces, vom alege situația unui antreprenor debutant care dorește să-și înființeze o activitate de producție a mobilierului comercial la comandă.

Pentru această activitate, codul CAEN este 3101 – Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine.

Pentru această activitate am identificat, în acest pas, următoarele programe de finanțare:

coduri caen

Atenție:

Condițiile de eligibilitate se modifică frecvent și actualizăm baza de date în permanență. Cu toate acestea, informațiile obținute pe baza aplicației prezentate în acest articol pot fi neactualizate într-un anumit moment. Îți recomandăm întotdeauna să verifici lista codurilor CAEN eligibile în cadrul ghidului solicitantului înainte de a începe pregătirea proiectului.

Pentru a alege ce fonduri europene poți accesa pentru afacerea ta, va trebui să aplici criterii suplimentare de departajare.

bruce mars 8YG31Xn4dSw unsplash scaled

Acum este mai ușor să faci proiecte pentru tine sau clienții tăi.

CONSULTANT ACCESARE FONDURI

Ai la îndemână videoclipuri explicative, planuri de afaceri implementate cu succes și instrumente pentru a te ajuta în scrierea proiectelor.

Iată câteva beneficii:

 • Elimini greșelile altor consultanți și ești mai eficient
 • Reduci timpul de lucru cu până la 80%
 • Poți dedica mai mult timp atragerii clienților 

Ce fonduri europene poți accesa în funcție de amplasamentul proiectului

După ce am identificat pe baza codului CAEN care sunt programele de finanțare potrivite activității descriese mai sus, va trebui luăm în calcul amplasamentul proiectului pentru a stabili cu exactitate ce fonduri europene poți accesa pentru afacerea ta:

 • unele programe de finanțare sunt destinate sprijinirii investițiilor realizate doar în mediul urban;
 • alte programe de finanțare sprijină afacerile din mediul rural;
 • alte programe de finanțare nu țin cont de amplasamentul proiectului, acordând șanse egale de finanțare proiectelor din mediul urban și rural.

Dacă acest criteriu nu permite o departajare clară a programelor de finanțare identificate în pasul anterior, vom aplica un criteriu de departajare suplimentar.

Ce fonduri europene poți accesa în funcție de vechimea firmei

Vechimea firmei care solicită finanțare nerambursabilă este un criteriu esențial în toate programele de finanțare.

În funcție de acest criteriu, fondurile europene pe care le poți accesa se împart în două categorii:

 • programele care finanțează activitățile debutante (de tip start-up);
 • programele care finanțează societățile cu istoric la data depunerii proiectului.

Astfel, dacă activitatea pe care am analizat-o mai sus este una de tip start-up, vom observa că nu toate programele identificate mai sus permit obținerea finanțării, iar analiza va fi purtată în cele ce urmează cu privire la:

 • PNDR submăsurile 6.2 sau 6.4 destinate înființării unor actvități non-agricole în spațiul rural;
 • Start-up Nation;
 • Innotech Student;
 • Viitor pentru Tinerii Neets.

Ce fonduri europene poți accesa în funcție de valoarea ajutorului nerambursabil

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil ce poate fi atras pentru finanțarea proiectului este un criteriu important, de asemenea.

Programele de finanțare alocă fonduri nerambursabile de la câteva mii de euro și până la milioane de euro. Cu cât finanțarea alocată este mai mare, cu atât se solicită o contribuție proprie mai mare din partea beneficiarului.

Astfel, doar micro-finanțările de până la 100.000 de euro se pot aloca fără contribuție proprie.

Ce fonduri europene poți accesa în funcție de contribuția proprie 

Acest criteriu de departajare derivă din punctul anterior discutat: cu cât finanțarea acordată este mai mare, cu atât mai mult devine o certitudine faptul că solicitantul de fonduri nerambursabile va trebui să contribuie financiar cu o sumă proprie mai mare.

În concluzie, repetând cei cinci pași amintiți mai sus, poți identifica ce fonduri europene poți accesa și pentru alte activități economice:

 • este suficient să cunoști codul CAEN și să îl introduci în celula gri din aplicația de mai sus;
 • după ce apeși ENTER, aplicația va afișa programele de finanțare cu fonduri europene sau naționale în cadrul cărora activitatea respectivă este eligibilă;
 • aplicând celelalte patru criterii amintite în acest articol vei afla ce fonduri europene poți accesa și poți face pasul următor: analiza ghidului solicitantului pentru măsura de finanțare identificată.

Calculează și tu indicatori financiari pentru proiectul tău de investiții

Vrei să afli ce fonduri europene poți accesa în 2022 și cum poți pregăti documentația necesară? Înscrie-te în Academia de Finanțare, singura platformă educațională dedicată pregătirii antreprenorilor pentru accesarea fondurilor europene și naționale nerambursabile.

Anunț finalizare proiect Agri Food Silva Funghi

Anunț finalizare proiect Agri Food Silva Funghi

31.03.2023 Anunț finalizare proiect „Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD’’ – SILVA FUNGHI  S.R.L.SILVA FUNGHI S.R.L. anunta finalizarea proiectului cu titlul ” „GRANT CAPITAL DE LUCRU AGRI-FOOD” proiect nr. RUE M2-1591 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru...

Anunț demarare proiect Agri Food Silva Funghi SRL

Anunț demarare proiect Agri Food Silva Funghi SRL

23.11.2022 Anunț demarare proiect „Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD’’ – SILVA FUNGHI  S.R.L.SILVA FUNGHI S.R.L. anunta lansarea proiectului cu titlul ” „GRANT CAPITAL DE LUCRU AGRI-FOOD” proiect nr. RUE M2-1591 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru...

Idei de afaceri femeia antreprenor 2022

Idei de afaceri femeia antreprenor 2022

Idei de Afaceri Femeia Antreprenor 2022   Programul Femeia Antreprenor 2022 acordă un ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei pentru demararea sau dezvoltarea unor afaceri deținute în procent majoritar de către femei. Bugetul disponibil pentru...

PNRR Energie

PNRR Energie

PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de energie electrică din surse regenerabile, eficiența energetică și tehnologiile viitorului. Vezi și celelalte componente...

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către...

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de a dezvolta o infrastructură de transport durabilă și ecologică, cu standarde de siguranță adecvate, care să contribuie...

PNRR Managementul deșeurilor

PNRR Managementul deșeurilor

PNRR Managementul deșeurilor Componenta 3Componenta 3 din cadrul PNRR Managementul deșeurilor dispune de un buget total de 1.239.010.000 euro în scopul accelerării procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România. Accentul se...

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This