fbpx

Antreprenorii care doresc să obțină fonduri nerambursabile pentru lansarea unei noi afaceri sau dezvoltarea unei afaceri existente trebuie să aleagă, înainte de toate, programul de finanțare potrivit ideii lor de proiect.

Pe durata unui an sunt lansate numeroase linii de finanțare din fonduri nerambursabile europene sau naționale, iar fiecare dintre acestea impun solicitanților criterii de eligibilitate diferite: vechimea firmei, amplasamentul proiectului, domeniul de activitate sau valoarea contribuției proprii de care aceștia trebuie să dispună.

În cadrul acestui articol am integrat o aplicație care te ajută la identificarea programului optim de finanțare cu doar un singur click, indiferent care este ideea proiectului tău.

Identificarea programului optim de finanțare este o sarcină dificilă pentru antreprenori, având în vedere numeroasele programe de finanțare lansate pe durata unui an și documentația extrem de complexă care le însoțește pe fiecare dintre acestea. 

Totuși, alocarea fondurilor nerambursabile europene sau naționale este un proces ce poate fi simplificat la doar cinci criterii esențiale:

 • domeniul de activitate pentru care se solicită finanțare;
 • amplasamentul proiectului;
 • vechimea firmei care solicită fonduri nerambursabile;
 • valoarea maximă a fondurilor nerambursabile acordate;
 • valoarea contribuției proprii.

1. Clasificarea programelor de finanțare în funcție de tipul activității sprijinite

Primul criteriu în funcție de care vom clasifica programele de finanțare este activitatea desfășurată de către solicitant, respectiv codul CAEN pentru care se solicită sprijin financiar.

Astfel, activitățile economice diferite sunt sprijinite de programe de finanțare diferite și vom da în cele ce urmează două exemple:

 • agricultura este sprijinită doam prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR);
 • pescuitul peste finanțat doar prin intermediul Programului Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM).

Astfel, pentru a identifica programul optim de finanțare trebuie să cunoaștem, înainte de orice alt detaliu, codul CAEN al activității finanțate prin proiect

Codul CAEN format din patru cifre se introduce în celula gri de mai jos, iar pentru a exemplifica acest proces, vom alege situația unui antreprenor debutant care dorește să-și înființeze o activitate de producție a mobilierului comercial la comandă. 

Pentru această activitate, codul CAEN este 3101 – Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine.

Pentru această activitate am identificat, în acest pas, următoarele programe de finanțare ipotetice:

Pentru a alege dintre aceste aceste programe de finanțare măsura optimă pentru proiectul nostru, va trebui să aplicăm criterii suplimentare de departajare.

2. Clasificarea programelor de finanțare în funcție de amplasamentul proiectului

După ce am identificat pe baza codului CAEN care sunt programele de finanțare potrivite activității descriese mai sus, va trebui luăm în calcul amplasamentul proiectului:

 • unele programe de finanțare sunt destinate sprijinirii investițiilor realizate doar în mediul urban sau, din contră, doar în mediul rural;
 • alte programe de finanțare nu țin cont de amplasamentul proiectului, acordând șanse egale de finanțare proiectelor din mediul urban și rural. 

Dacă acest criteriu nu permite o departajare clară a programelor de finanțare identificate în pasul anterior, vom aplica un criteriu de departajare suplimentar.

3. Clasificarea programelor de finanțare în funcție de vechimea firmei

Vechimea firmei care solicită finanțare nerambursabilă este un criteriu esențial în toate programele de finanțare.

În funcție de acest criteriu, programele de finanțare se împart în două categorii:

 • programele care finanțează activitățile debutante (de tip start-up);
 • programele care finanțează societățile cu istoric la data depunerii proiectului.

Astfel, dacă activitatea pe care am analizat-o mai sus este una de tip start-up, vom observa că nu toate programele identificate mai sus permit obținerea finanțării, iar analiza va fi purtată în cele ce urmează cu privire la:

 • PNDR submăsura 6.2 și 6.4 destinate înființării unor actvități non-agricole în spațiul rural;
 • Start-up Nation.

4. Clasificarea programelor de finanțare în funcție de valoarea fondurilor necesare

Mărimea ajutorului financiar nerambursabil ce poate fi atras pentru finanțarea proiectului este un criteriu important, de asemenea. 

Programele de finanțare alocă fonduri nerambursabile de la câteva mii de euro și până la milioane de euro. Cu cât finanțarea alocată este mai mare, cu atât se solicită o contribuție proprie mai mare din partea beneficiarului. 

Astfel, doar micro-finanțările de până la 70.000 de euro se pot aloca fără contribuție proprie. 

5. Clasificarea programelor de finanțare în funcție de contribuția proprie solicitată

Acest criteriu de departajare derivă din punctul anterior discutat: cu cât finanțarea acordată este mai mare, cu atât mai mult devine o certitudine faptul că solicitantul de fonduri nerambursabile va trebui să contribuie financiar cu o sumă proprie mai mare. 

În concluzie, repetând cei cinci pași amintiți mai sus, puteți identifica programul optim de finanțare și pentru alte activități economice:

 • este suficient să cunoașteți codul CAEN și să îl introduceți în celula gri din aplicația de mai sus;
 • după ce apăsați ENTER, aplicația va afișa programele de finanțare în cadrul cărora activitatea respectivă este eligibilă;
 • aplicând celelalte patru criterii amintite în acest articol, puteți identifica programul de finanțare potrivit și puteți face pasul următor: analiza ghidului solicitantului pentru măsura de finanțare identificată în acest fel. 

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.