Zece Sfaturi Utile pentru accesarea cu succes a Fondurilor Nerambursabile

Obținerea fondurilor nerambursabile presupune întocmirea unui plan de afaceri, obținerea finanțării, dar și implementarea sa cu succes. De aceea, accesarea fondurilor nerambursabile este un proces ce poate dura, în multe cazuri, mai mult de un an. De la ideea de proiect și până la depunerea planului de afaceri, de semnarea contractului de finanțare și până la încasarea ajutorului nerambursabil, proiectul trebuie să parcurgă mai multe etape impuse de finanțator prin intermediul ghidului solicitantului.

Mai mult, obligațiile unui antreprenor față de finanțator nu încetează atunci când proiectul a fost implementat cu succes. El va trebui să respecte clauzele contractului de finanțare o perioadă suplimentară de până la cinci ani.

Atunci când vrei să accesezi fonduri nerambursabile pentru lansarea unei afaceri noi sau dezvoltarea unei afaceri existente, trebuie să cunoști câteva reguli generale:

1. Trebuie să înființezi o firmă

Nu poți accesa fonduri nerambursabile ca persoană fizică. Prin urmare, înainte de a depune proiectul va trebui să înregistrezi la Oficiul Național al Registrului Comerțului o întreprindere.

2. Vei avea costuri înainte de aprobarea proiectului

Pregătirea proiectului pentru depunere și evaluare va genera anumite costuri cu serviciile de consultanță sau cu obținerea de avize și autorizații. 

3. Ghidul solicitantului detaliază condițiile pe care trebuie să le cunoști

Fiecare programe de finanțare publică un set de reguli în funcție de care se vor depune și evalua proiectele în cadrul unei sesiuni. Evident, ghidul solicitantului se actualizează și se modifică înaintea fiecărei sesiuni de depunere proiectelor, de obicei o dată pe an.

4. Vechimea societății este un criteriu foarte important

Programele de finanțare au drept principal criteriu de acordare a ajutoarelor nerambursabile vechimea societății. Prin urmare, fondurile destinate firmelor debutante sunt diferite de cele acordate societăților cu istoric, pentru că și nevoile lor de dezvoltare sunt diferite.

5. Vei avea nevoie de bani

Regula principală a finanțărilor nerambursabile este că vor fi decontate cheltuieli făcute de către beneficiar din fonduri proprii sau credite bancare. Ulterior, pe baza facturilor plătite se va încasa ajutorul nerambursabil.

6. Nu poți cumpăra orice din fonduri nerambursabile

La pregătirea proiectului trebuie să ții cont de cheltuielile eligibile pe care finanțatorul acceptă să le deconteze total sau parțial.

7. Trebuie să te aștepți la birocrație

Atât în etapa de pregătire a documentației, cât și ulterior semnării contractului de finanțare, trebuie să te aștepți la birocrație din partea finanțatorului.

8. Proiectele se depun în format electronic

Acest lucru presupune să ai documentația pregătită și scanată atunci când sesiunea este activă pe site-ul finanțatorului.

9. Obligațiile beneficiarului continuă și după finalizarea proiectului

Acest lucru înseamnă că proiectul va fi finalizat, însă obligațiile beneficiarului vor continua în anii următori. Principalele obligații din această perioadă se referă la:

  • menținerea noilor locuri de muncă create prin proiect;
  • menținerea investiției, fără posibilitatea de a vinde bunurile cumpărate prin proiect;

10. Dubla finanțare este interzisă

Un singur proiect poate fi finanțat o singură dată. Acest lucru înseamnă că o societate nu poate obține finanțare pentru același proiect prin intermediul mai multor programe.

Articole Utile

Anunț finalizare proiect Agri Food Silva Funghi

Anunț finalizare proiect Agri Food Silva Funghi

31.03.2023 Anunț finalizare proiect „Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD’’ – SILVA FUNGHI  S.R.L.SILVA FUNGHI S.R.L. anunta finalizarea proiectului cu titlul ” „GRANT CAPITAL DE LUCRU AGRI-FOOD” proiect nr. RUE M2-1591 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru...

Anunț demarare proiect Agri Food Silva Funghi SRL

Anunț demarare proiect Agri Food Silva Funghi SRL

23.11.2022 Anunț demarare proiect „Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD’’ – SILVA FUNGHI  S.R.L.SILVA FUNGHI S.R.L. anunta lansarea proiectului cu titlul ” „GRANT CAPITAL DE LUCRU AGRI-FOOD” proiect nr. RUE M2-1591 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru...

Idei de afaceri femeia antreprenor 2022

Idei de afaceri femeia antreprenor 2022

Idei de Afaceri Femeia Antreprenor 2022   Programul Femeia Antreprenor 2022 acordă un ajutor financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei pentru demararea sau dezvoltarea unor afaceri deținute în procent majoritar de către femei. Bugetul disponibil pentru...

PNRR Energie

PNRR Energie

PNRR Energie Componenta 6Componenta 6 din cadrul PNRR Energie dispune de un buget total de 1.620.000.000 euro în scopul de a  promova producția de energie electrică din surse regenerabile, eficiența energetică și tehnologiile viitorului. Vezi și celelalte componente...

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării

PNRR Valul renovării Componenta 5Prin intermediul componentei 5 PNRR Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către...

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil

PNRR Transport sustenabil Componenta 4Componenta 4 din cadrul PNRR Transport sustenabil dispune de un buget total de 7.620.000.000 euro în scopul de a dezvolta o infrastructură de transport durabilă și ecologică, cu standarde de siguranță adecvate, care să contribuie...

PNRR Managementul deșeurilor

PNRR Managementul deșeurilor

PNRR Managementul deșeurilor Componenta 3Componenta 3 din cadrul PNRR Managementul deșeurilor dispune de un buget total de 1.239.010.000 euro în scopul accelerării procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România. Accentul se...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Pin It on Pinterest

Share This