Zece Sfaturi Utile pentru accesarea cu succes a Fondurilor Nerambursabile

Obținerea fondurilor nerambursabile presupune întocmirea unui plan de afaceri, obținerea finanțării, dar și implementarea sa cu succes. De aceea, accesarea fondurilor nerambursabile este un proces ce poate dura, în multe cazuri, mai mult de un an. De la ideea de proiect și până la depunerea planului de afaceri, de semnarea contractului de finanțare și până la încasarea ajutorului nerambursabil, proiectul trebuie să parcurgă mai multe etape impuse de finanțator prin intermediul ghidului solicitantului.

Mai mult, obligațiile unui antreprenor față de finanțator nu încetează atunci când proiectul a fost implementat cu succes. El va trebui să respecte clauzele contractului de finanțare o perioadă suplimentară de până la cinci ani.

Atunci când vrei să accesezi fonduri nerambursabile pentru lansarea unei afaceri noi sau dezvoltarea unei afaceri existente, trebuie să cunoști câteva reguli generale:

1. Trebuie să înființezi o firmă

Nu poți accesa fonduri nerambursabile ca persoană fizică. Prin urmare, înainte de a depune proiectul va trebui să înregistrezi la Oficiul Național al Registrului Comerțului o întreprindere.

2. Vei avea costuri înainte de aprobarea proiectului

Pregătirea proiectului pentru depunere și evaluare va genera anumite costuri cu serviciile de consultanță sau cu obținerea de avize și autorizații. 

3. Ghidul solicitantului detaliază condițiile pe care trebuie să le cunoști

Fiecare programe de finanțare publică un set de reguli în funcție de care se vor depune și evalua proiectele în cadrul unei sesiuni. Evident, ghidul solicitantului se actualizează și se modifică înaintea fiecărei sesiuni de depunere proiectelor, de obicei o dată pe an.

4. Vechimea societății este un criteriu foarte important

Programele de finanțare au drept principal criteriu de acordare a ajutoarelor nerambursabile vechimea societății. Prin urmare, fondurile destinate firmelor debutante sunt diferite de cele acordate societăților cu istoric, pentru că și nevoile lor de dezvoltare sunt diferite.

5. Vei avea nevoie de bani

Regula principală a finanțărilor nerambursabile este că vor fi decontate cheltuieli făcute de către beneficiar din fonduri proprii sau credite bancare. Ulterior, pe baza facturilor plătite se va încasa ajutorul nerambursabil.

6. Nu poți cumpăra orice din fonduri nerambursabile

La pregătirea proiectului trebuie să ții cont de cheltuielile eligibile pe care finanțatorul acceptă să le deconteze total sau parțial.

7. Trebuie să te aștepți la birocrație

Atât în etapa de pregătire a documentației, cât și ulterior semnării contractului de finanțare, trebuie să te aștepți la birocrație din partea finanțatorului.

8. Proiectele se depun în format electronic

Acest lucru presupune să ai documentația pregătită și scanată atunci când sesiunea este activă pe site-ul finanțatorului.

9. Obligațiile beneficiarului continuă și după finalizarea proiectului

Acest lucru înseamnă că proiectul va fi finalizat, însă obligațiile beneficiarului vor continua în anii următori. Principalele obligații din această perioadă se referă la:

  • menținerea noilor locuri de muncă create prin proiect;
  • menținerea investiției, fără posibilitatea de a vinde bunurile cumpărate prin proiect;

10. Dubla finanțare este interzisă

Un singur proiect poate fi finanțat o singură dată. Acest lucru înseamnă că o societate nu poate obține finanțare pentru același proiect prin intermediul mai multor programe.

Articole Utile

microgranturi 5000 euro procedura lansată în consultare publică

microgranturi 5000 euro procedura lansată în consultare publică

Microgranturi 5ooo euro Procedura de implementare în consultare publicăProcedura de implementare aferentă măsurii Microgranturi acordate  activităților specifice din domeniul industriei agroalimentare în sumă de 5.000 de euro a fost publicată în consultare publică pe...

granturi capital de lucru 2022 cheltuieli eligibile

granturi capital de lucru 2022 cheltuieli eligibile

Agricultură și industrie alimentară Granturi capital de lucru 2022 Cheltuieli eligibileMicroîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM), dar și societățile agricole, cooperativele agricole, grupruile și organizațiile de producători pot accesa, în data de...

Microgranturi 2022 Condiții de accesare

Microgranturi 2022 Condiții de accesare

Microgranturi 2022 Condiții de accesarePrin intermediul măsurii 1 Microgranturi de 5000 de euro, fermierii și antreprenorii din domeniul agriculturii, pisciculturii și industriei alimentare care au fost afectați de pandemia Covid 19 pot solicita și primi un grant...

microgranturi de 5000 de euro pentru fermieri

microgranturi de 5000 de euro pentru fermieri

Procedura de implementare Microgranturi de 5ooo de euroFermierii și IMM-urile cu activitate în agricultură, piscicultură și industria alimentară vor putea obține microgranturi de 5000 de euro pentru înlăturarea efectelor resimțite în perioada 2020-2022, ca urmare a...

Start Up nation 2022 cabinet medical

Start Up nation 2022 cabinet medical

Fonduri nerambursabile Programul Start Up Nation 2022 Cabinet medicalSeminarul live Start Up Nation 2022 Cabinet medical prezintă etapele întocmirii documentației necesare în vederea înființării unei activități medicale prin intermediul ediței din acest an a...

start up nation 2022 fabrică de mobilă

start up nation 2022 fabrică de mobilă

Fonduri nerambursabile Programul Start Up Nation 2022 Fabrică de mobilăSeminarul live Start Up Nation 2022 Fabrică de mobilă urmărește etapele pregătirii întregii documentații pentru accesarea acestui program de finanțare.  Dacă urmărești înființarea unei fabrici de...

Start up nation 2022 înființare brutărie

Start up nation 2022 înființare brutărie

Fonduri nerambursabile Programul Start Up Nation 2022 Înființare brutărieÎn cadrul seminarului live Start Up Nation 2022 Înființare brutărie vei parcurge, alături de alți membrii ai comunității, etapele necesare întocmirii și pregării unui proiect real de investiții....

start up nation 2022 întrebări și răspunsuri

start up nation 2022 întrebări și răspunsuri

Fonduri nerambursabile Programul Start Up Nation 2022 Întrebări și răspunsuriVrei să accesezi programul Start Up Nation 2022 și încă mai ai întrebări privind întocmirea documentației, creșterea șanselor de finanțare, întocmirea bugetului și estimarea contribuției...

Grupul Facebook -Academia de Finanțare

Înscrie-te în GRUPUL FACEBOOK și află primul noutățile.

Te-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Social Media:

Acest text nu poate fi copiat fără acordul scris al Academiei de Finanțarare.

Cum Să Întocmești Rapid Bugetul Unui Proiect Finanțat din Fonduri Nerambursabile

CURS ONLINE GRATUIT

9 Lecții Video care te vor ajuta să întocmești mai Ușor Bugetul unui Proiect ca să Accesezi Fonduri Nerambursabile cu Succes.

Curs online Gratuit Accesare fonduri Europene

You have Successfully Subscribed!

Informații Utile Fonduri Europene Nerambursabile

 

 

Înscrie-te La Newsletter Și Fii La Curent Cu Noutățile din domeniul Fondurlor Europene și Naționale Nerambursabile.

 

Felicitări pentru înscriere la newsletter.

Pin It on Pinterest

Share This